IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на късо на криптоакции са големите победители тази година

Те отчитат 126% пазарна печалба тази година – значително изпреварвайки тези в други сегменти

13:50 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Продавачите на късо на криптоакции са отчели 126% пазарна печалба тази година – значително изпреварвайки тези в други сегменти. Това показват данни на аналитичната фирма S3 Partners, цитирани от Ройтерс.

Поевтиняването на биткойна, който през последните дни достигна цена от под 21 хил. долара, както и на другите криптовалути, е факт на фона на оправдаващите се очаквания за по-затегната парична политика от централните банки и завишена инфлация – неблагоприятна среда за по-рисковите активи.

Продавачите на късо, които залагат на поевтиняването на даден актив, имат средна стойност на непокритите къси позиции от 3 млрд. долара в сектора, отчитат от S3. Този размер често пъти се приема за индикатор на пазарните настроения. Висока стойност на непокритите къси позиции сигнализира, че инвеститорите са много песимистично настроени.

За сравнение, печалбата на продавачите на късо в секторите на софтуера и услугите и медиите и развлеченията са съответно около 50% и 46% от началото на годината.

Акциите на криптоборсата Coinbase и на софтуерния разработчик със значителни инвестиции в биткойни Microstrategy са поевтинели със 78,6% и 69% от началото на годината. Делът на непокритите къси позиции като процент от обема налични за търговия акции на компанията е 15% за Coinbase и 27,5% за Microstrategy, показват данните на S3.

„Късите продажби на криптоакции може да продължат да бъдат печеливша търговия“, казват Ихор Душанивски и Матю Унтерман от S3. „Продавачите на късо не трябва да бъдат обвинявани за краткосрочни понижения на цените, но може да са активни участници в бъдещи ралита“, коментират те.

Според компанията от началото на месеца има нови продажби на късо на стойност 71 млн. долара при криптоакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още