IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да запише най-лошото тримесечие от над десетилетие

Към 17:30 ч. българско време цената на биткойна вече е под 19 хил. долара

18:09 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е напът да запише най-лошото си тримесечие от над десетилетие на фона на по-затегнатата политика на централните банки и няколкото високопрофилни кризи в сектора.

Спадът в цената от 56% е най-големият от третото тримесечие на 2011 г., когато биткойнът бе все още в „ранна детска възраст“, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Напът към най-лошото тримесечие от 2011 г. насам. Графика: Bloomberg

В десетилетието между тези две събития имаше върхове и спадове, като пазарната стойност на криптовалутите се разду с набирането на популярност и свръхниските лихвени проценти, които насърчаваха поемането на риск. Но сегашният мечи пазар се откроява с размера на криптоливъриджа, който бе премахнат - и с регулаторния контрол върху класа активи, който много централни банки сега смятат за заплаха за финансовата стабилност.

Към 17:30 ч. българско време цената на биткойна вече е под 19 хил. долара до 18 937 долара, което е спад на цената от 5,7% за последните 24 часа. Другите водещи криптовалути също поевтиняват, като етерът изтрива над 8%, а рипълът над 5%, по данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Но въпреки мрачното настроение на пазара някои анализатори посочват, че дъното може би вече е близо. Намаляването на ливъриджа през последните месеци може би няма повече накъде да върви, посочват стратези на JPMorgan Chase & Co. в бележка в сряда. Те също така посочват, че финансирането с рисков капитал „продължава със здравословен темп през май и юни“.

„Биткойнът имаше успех през последните десетина години при достигане на циклично дъно на всеки 90 седмици“, посочва техническият стратег на Fundstrat Марк Нютън. Според него дъното трябва да е съвсем наблизо, като отправи предупреждение за предпазливост през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още