IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптохакери са откраднали близо 2 млрд. долара през полугодието

Криптопрестъпленията се увеличават с 94% спрямо същия период на предходната година

13:14 | 06.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jordan Vonderhaar/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Интересът към криптовалутите намалява, пазарът на незаменяеми токени (NFT) се свива, а биткойнът отчита най-големия си ценови спад от 11 години. И все пак киберпрестъпниците продължават да правят милиарди от криптосегмента.

Според данни, анализирани от компанията Atlas VPN, киберпрестъпниците са откраднали 1,97 млрд. долара от 175 криптопроекта през първата половина на годината. Най-голям удар е понесла екосистемата на етериума с над 1 млрд. откраднати долара в 32 атаки.

Най-голямата хакерска атака върху екосистемата е срещу ронин, странична платформа в рамките на етериума, свързана с играта Axie Infinity. Престъпниците са откраднали над 600 млн. долара в етер и USDC.

 

Данните са на базата на информация от Slowmist Hacked, която събира информация от съобщения за атаки срещу блокчейн проекти. Паричните загуби са изчислени на базата на цената на съответната криптовалута по време на атаката.

Второто място принадлежи на екосистемата на солана. Откраднати са 383,9 млн. долара от свързани със солана проекти в рамките на само пет атаки. Най-голямата е срещу платформата за децентрализирани финанси Wormhole, при която нападателите са се възползвали от слабост във верифицирането на подписи и са откраднали етер и солана на стойност 326 млн. долара.

След това идва екосистемата Binance Smart Chain (BSC) със загуби за 141,4 млн. долара при 47 атаки през първата половина на годината – повече от който и да е било друг криптопроект.

Междувременно от NFT проекти престъпниците са откраднали 84,6 млн. долара при 45 атаки. Екосистемата на Fantom е загубила 54,8 млн. долара в осем атаки.

В същото време броят на киберпрестъпленията, свързани с криптовалутни проекти, расте, и то значително. Повишението през това полугодие спрямо същото на миналата година е с 94% - от 90 атаки през първата половина на 2021 г. до 175 през тази.

 

През първото тримесечие на 2022 г. има 79 атаки – със 108% повече спрямо същия период на 2021 г., когато са били 38. През второто тримесечие на тази година пък има 96 атаки, което е с 85% повече спрямо 52 през периода май-юни на 2021 г.

Като цяло киберпрестъпността е нараснала с над една пета (22%) от първото тримесечие на тази година до второто. Май е бил най-лошият месец за криптопроектите с 37 хакерски атаки и измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Е, на фона на двата трил. загубена "стойност", тия два млрд. кражби са смешни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още