IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да изпрати най-добрата си седмица от октомври

Цената на криптовалутата е нагоре с над 13% за седмицата и ако този ръст се задържи, увеличението ще е най-голямото за такъв период от 2021 г.

09:40 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Биткойнът е напът да изпрати най-добрата си седмица от миналия октомври насам, подкрепен от завръщането като цяло на апетита към риск на световните пазари, съобщава Bloomberg.

Цената на криптовалутата е нагоре с над 13% за седмицата и ако този ръст се задържи, увеличението ще е най-голямото за такъв период от 2021 г.

Към 9 ч. българско време токенът прибавя 7,8% към стойността си за последните 24 часа до 21 844 долара, показват данни на CoinDesk. В даден момент по време на азиатската търговия ръстовете му успяха да изпреварят тези на всички основни алтернативни монети. Откакто миналия четвъртък най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня до под 18 500 долара, тя прибави 16% към цената си.

Биткойнът се готви да запише най-добрата си седмица от миналия октомври. Графика: Bloomberg

Други монети като етер, аваланш и солана също се представят силно през последните дни, помагайки да изведат пазарната капитализация на криптовалутите отново над 1 трлн. долара, показват данни на CoinGecko.

Инвеститорите изглежда приемат доста положително протоколите от последното заседание на Федералния резерв, публикувани в сряда, отбелязва CoinDesk. Според тях изглежда все пак има известен страх от ангажимента на централната банка към затегнатата парична политика.

Индексът S&P 500 от своя страна записа в четвъртък четвърти пореден ден на ръстове на фона на отчетливата корелация с криптовалутите.

Въпреки това цената на биткойна остава с 50% по-ниска през 2022 г., засегната от затягането на паричната политика на много места по света и поредица от удари на компании в сектора.

Пазарите на риск се възстановяват като цяло и по тази причина „не е изненадващо, че криптовалутите поскъпват“, коментира Бен Макмилън, главен инвестиционен директор на IDX Digital Assets. „След поредица от лоши новини и големи ликвидации много криптоинвеститори все още стоят отстрани и чакат следващото събитие“, каза той.

В същото време Джаред Мадфис, партньор в Tribe Capital, посочва, че „мнозина от институционалните притежатели на биткойн може да са особено чувствителни към начина, по който икономиката се движи като цяло“.

Ако данните за работните места в петък се окажат „много слаби, инфлацията се върне дори още по-лоша и изглежда редица геополитически въпроси, които влияят на цените на много от тези ключови икономически активи, не се подобрят, то не мога да си представя как това би имало бичи ефект върху биткойна в краткосрочен план“, допълва Мадфис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още