IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се задържа на 19 500 долара в затишие преди възможна буря

Пазарът е в очакване на новата порция данни за индекса на потребителските цени в САЩ, които могат да донесат нова порция волатилност

10:29 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се задържа на равнище от около 19 500 долара преди очакваните данни за инфлацията в САЩ, които биха могли да донесат нова порция волатилност на пазара, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за 19 507 долара към 9:45 ч. българско време, което е спад от 1,8% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk. Това представлява и над 10% спад спрямо края на предходната седмица.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пазарът е в очакване на новата порция данни за индекса на потребителските цени в САЩ. Показания, които надвишават очакваните 8,8%, може да засилят очакванията за затягане на паричната политика на Федералния резерв и оттам да донесат нови неволи на рисковите активи, включително криптовалутите. Но евентуално занижено четене може да оживи пазарните настроения.

Инфлация под 8,5% може да доведе до сценарий, при който цената на долара се понижава цялостно, а криптовалутите да поскъпнат с над 5%, прогнозира Крис Уестън, изследовател в Pepperstone Group, в бележка.

Увеличаванията на лихвите от Фед, сривът на екосистемата на тера и на хедж фонда Three Arrows Capital помогнаха за 58-процентния спад в цената на биткойна от началото на годината.

Общата оценка на криптопазара възлиза на около 906 млрд. долара в сряда, показват данни на CoinGecko.

Според техническия анализатор Кейт Стоктън, съоснователка на Fairlead Strategies, „от дългосрочна гледна точка“ инерцията на цените за понижения расте и биткойнът може да тества диапазона 18 300-19 500 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още