IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските разходи за добив на биткойн може би са лоша новина за цената

Според JPMorgan разходите за добиването на биткойн са намалели от около 24 хил. долара в началото на юни до около 13 хил. долара сега

12:02 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разходите за добиването на биткойн са намалели от около 24 хил. долара в началото на юни до около 13 хил. долара сега, което би могло да се приеме като лоша новина за ценообразуването, посочват от JPMorgan Chase & Co., цитирани от Bloomberg.

Понижението на изчислените производствени разходи се дължи почти изцяло на спад в използваното електричество, отразено от индекса Cambridge Bitcoin Electricity Consumption, посочват стратези на банката. Те отбелязват, че промяната е в унисон с усилията на миньорите да защитят доходността си, като използват по-ефективна техника и излизането от сектора на тези от тях с по-неефективни машини. Според тях обаче това може да се окаже и пречка пред повишаването на цените.

Пазарната цена на биткойна и цената за производство.

„Макар това очевидно да помага на доходността на миньорите и евентуално намалява натиска върху миньорите да продават биткойните си, за да увеличават ликвидността или за да понижат ливъриджа, намаляването на производствените разходи може да се приеме като отрицателно за бъдещите прогнози за биткойн цените“, отбелязват стратезите. „Разходите за производство се приемат от някои пазарни участници като най-ниската граница от ценовия диапазон на биткойна при мечи пазар“, добавят те.

Цената на монетата има трудности, откакто достигна рекорда от 69 хил. долара през ноември. В момента тя е с 60% по-ниска от началото на годината на фона на затягането на паричната политика на Федералния резерв, високата инфлация и проблемите на някои водещи компании и монети в сектора.

През последния месец цената варира около 20 хил. долара. Към 11:20 ч. българско време цената е 19 978 долара, което е поскъпване от 1,5% за последните 24 часа. Тя успя да се възстанови, след като спадна под 19 хил. в сряда след публикуването на данните за щатската инфлация, която се оказа по-висока от очакваното.

Миналия месец стратези на JPMorgan отбелязаха, че продажбите на държаните от миньори биткойни може да окажат натиск върху цените през третото тримесечие.

Данни от миньора Core Scientific Inc. от миналата седмица показаха, че компанията е продала повечето си биткойн притежания през юни. Борсово търгуваните компании за добив също имаха проблеми наред със самите дигитални активи. Акциите на Marathon Digital Holdings Inc. поевтиняват със 76% от началото на годината, тези на Riot Blockchain Inc. със 78%, а на Core Scientific с 86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още