fallback

Криптосветът стиска палци, че заразата приключва

Относителното стабилизиране на цените на биткойна и етера разпалва надеждите, че заразността на срива на токените в блокчейна тера се е изчерпала

14:07 | 18.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Криптовалутният пазар е истинска сапунка през 2022 г. и драмата продължи и миналата седмица, когато кредиторът Celsius Network подаде документи за защита от фалит. И все пак има едно много важно място, където драмата се охлади значително – самата цена на най-големите дигитални монети, посочва Bloomberg.

Цената на биткойна поскъпна с почти 8% през последните три дена на миналата работна седмица, а тези на етера прибави 20%. В понеделник и двете монети поскъпват осезаемо. Биткойнът прибавя над 4% за последните 24 часа до 22 253 долара, а етерът - над 9% до 1479 долара. В същото време те не са достигали ново дъно в рамките на последния мечи пазар вече почти месец. Биткойнът държи здраво прага от 20 хил. долара, а етерът се движи около 1000 долара.

Цените на биткойна и етера се стабилизират. Графика: Bloomberg

Относителното стабилизиране разпалва надеждите, че заразността на срива на токените в блокчейна тера се е изчерпала – криза, която също така донесе сериозни проблеми на хедж фонда Three Arrows Capital и брокера Voyager. Въпреки че голяма част от ливъриджа в криптосвета не е записан в блокчейни и затова е скрит за надзор, това, което е видимо, е окуражаващо, казва Джеймс Чек, водещ анализатор на Glassnode.

„Смятам, че голяма част от принудителните разпродажби вече се случи“, казва Чек в интервю. „По същество пазарът изглежда относително стабилен“, допълва той.

Има два основни източника на потенциални продажби, които са останали, отбелязва още Чек. Единият са биткойн миньорите, които наблюдават срив в стойността на своя хардеур, наред с цените на самите монети – стрес, който би могъл да се влоши, ако подразделението за добив на Celsius започне да разтоварва някои от своите 80 850 платформи, за да набере капитал. Другият са самите трейдъри, които ще започнат да продават всякакви рискови активи, ако фондовият пазар отново поеме надолу.

И на този фон миналата седмица донесе някои потенциално добри новини са по-наблюдателните. Едната бе, че американският широк борсов индекс S&P 500 остана на около 5% над мечото си дъно за месеца. А 40-дневната корелация на биткойна с измерителя Nasdaq 100 достигна най-ниското си ниво от януари, което означава, че двата класа активи са по-малко уязвими от общо движение в която и да е посока.

Нови катализатори са необходими, за да тласнат цените по-решително в някоя посока, отбелязва Джеймс Малкълм, ръководител на звеното за проучвания на валути и криптовалути на UBS. Един добър знак, че пазарът може да бъде нормализиран, е силното представяне на „второстепенни“ токени като Matic и Aave.

„Това, което виждаме в криптосектора в момента, е ситуация, при която индивидуалните истории имат малко по-голямо значение“, отбелязва той. „Част от това е свързано с нови продукти, част е свързана с технологичните подобрения и част с обвързването с бизнеса. Така че изглежда попадаме в един по-конвенционален пазар“, допълва Малкълм.

На фона на всичко казано дотук, този известен с променливостта си клас активи отново доказва, че достигането на дъно – или на връх – е опасно начинание. И появата на зелени проблясъци през тази криптозима по всяка вероятност ще се нуждаят от подкрепата на макроикономическите фактори, които в момента са водени от високата инфлация и решимостта на Федералния резерв да се бори с нея с високи лихвени проценти.

„Не бих искал да екстраполирам твърде много“, казва Марк Чандлър, главен пазарен стратег на Bannockburn Global Forex, по повод на стабилизирането на криптоцените. „За мен смекченият тон, който наблюдавате в криптосектора тази седмица (миналата – бел. ред.), може би е отражение на липсата на участие, тъй като хората се опитват да разберат какво да правят в тази среда, в която Фед очевидно затяга“ паричната политика, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
fallback