IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След кратък флирт с 23 хил. долара цената на биткойна се върна в познатите граници

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от около 22 896 долара и ръст от над 9% за 24 часа в понеделник

10:25 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Цената на биткойна и на другите водещи криптовалути продължи подема си от почивните дни и в понеделник, успявайки за кратко да пробие диапазона, в който се търгува през последния месец, въпреки че се върна на червено във вторник, съобщава CoinDesk.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от около 22 896 долара и ръст от над 9% за 24 часа в понеделник. Минути след 10 ч. българско време цената на криптовалутата отново е на червено – 21 803 долара, което е спад от почти 2%.

Тя обаче остава в горния диапазон на границата от 18-22 хил. долара, където се намира от средата на юни, приблизително когато платформата Celsius обяви, че спира тегленията, а Coinbase и други компании за дигитални активи съобщиха, че съкращават работни места.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Етерът, втората по големина на пазарната капитализация криптовалута, се представя дори още по-добре, записвайки наскоро 19% ръст спрямо предходния ден, достигайки цена от около 1600 долара. Във вторник токенът остава на зелено и се търгува за 1521 долара, което е ръст за последното денонощие от 4,7%.

Пазарът продължава да гледа с надежда към предстоящата трансформация на блокчейна етериум от енергоемкия протокол на работа Proof-of-work (доказателство за работа) към по-щадящия Рroof-of-stake (доказателство за собственост).

Пазарните участници остават притеснени на фона на продължаващите вече месец фактори като растяща инфлация, несигурност от политиките на централните банки и надвисналия риск от рецесия.

„Аз съм бичи настроен в краткосрочен план от седмица-две, но след това човек трябва да е предпазлив, защото още имаме всички тези макроикономически препятствия“, коментира Хасан Басари от фирмата за управление на активи Arca. „И все още няма нов капитал в пространството. Просто ние търгуваме едни срещу други“, допълни той.

Криптовалутите последяват общата посока на акциите. В понеделник на Wall Street имаше понижения, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с 215,65 пункта надолу, технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,81%, а широкият индекс S&P 500 се раздели с 0,84%. Това се случи до голяма степен, след като технологичният гигант Apple обяви, че планира да забави наемането на кадри и разходите за растеж през следващата година, за да се справи с потенциалните икономически предизвикателства.

„Това е много интересно време на пазара в момента“, посочва Басари. „Когато новините за Apple пристигнаха, пазарът незабавно се отдръпна, така че все още има силна корелация с традиционните пазари. Но криптовалутите започват да се отделят на краткосрочна основа“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още