IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн миньорите свиха дейността си най-силно от година заради жегите

Трудността на добив на биткойни е спаднала с 5% - най-много за двуседмичен период, откакто китайските оператори бяха принудени да спрат милиони машини

12:14 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Копачите на биткойни отчитат най-големия спад на изчислителна мощ, откакто Китай забрани добива на криптовалути миналия май, заради вълната от жеги в щата Тексас, съобщава Bloomberg.

Водещ индикатор за спиране на изчислителни единици – трудността на добив на биткойни, е спаднал с 5% - най-много за двуседмичен период, откакто китайските оператори бяха принудени да спрат милиони машини заради забраната за добив от правителството в Пекин. Трудността на добива измерва колко труд трябва да вложи миньор, за да се сдобие с ограничен брой монети. През май 2021 г. трудността на добива спадна с близо 16% и остана занижена за два поредни месеца.

Щатът на самотната звезда, както е известен Тексас, бързо измести Китай като един от най-големите центрове за добив благодарение на по-ниските цени на електричеството и либералните регулации за добив. Но екстремните горещини това лято хвърлиха в смут миньорите. Внезапна промяна в температурата може значително да ускори темпа на амортизация на машините за копаене, увреждайки чиповете им.

Тексаската електропреносна мрежа разбива рекордите за търсене това лято. Графика: Bloomberg

Почти всички операции в индустриален мащаб бяха спрени заради ограниченото електроподаване заради горещините миналата седмица. Повечето миньори в Тексас спряха машините си по искане на щатския енергиен оператор Electric Reliability Council of Texas. И макар за някои това да доведе до загуби, то други могат да компенсират, или дори да излязат на печалба, в зависимост от договорите им за покупка на електроенергия, коментира анализаторът на BTIG Грегъри Люис в бележка. Някои биха могли да продадат електричество обратно на мрежата при по-висока цена, се казва още.

Копаенето на биткойни - процес, който се нуждае от наличието на енергоемки компютри в блокчейн системата на криптовалутата, се превърна в многомилиардна индустрия на фона на историческото рали от миналата година. то обаче също пострада, когато цената на биткойна спадна с над 50% тази година.

Екстремното време се превърна в едно от най-големите предизвикателства за базираните в САЩ миньори. Щати като Джорджия, които също са заплашени от гореща вълна, също отбелязват ръст на операциите по добив.

Поевтиняването на криптовалутите като цяло изглежда не притеснява копачите, които се готвят да включат още десетки хиляди машини в САЩ. Очаква се гигантът Marathon Digital Holdings да инсталира около 66 хил. машини с 90-мегаватов капацитет в Тексас и 110-мегаватова ферма в Северна Дакота. Компанията има други 68 хил. обекта, очакващи да бъдат захранени, в Западен Тексас. В същото време от Riot Blockchain строят 1-гигаватов обект, след като пуснаха друг 750-мегаватов в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още