IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Citi заразата от криптопазара изглежда вече е достигнала своя пик

От Citi посочват, че криптопазарът най-вероятно е прекалено малък и изолиран, за да има ефект на доминото върху по-широките финансови пазари или икономиката

22:19 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

По всяка вероятност страховете на криптопазара от „зараза“ заради лошите новини от сектора са достигнали своя пик. На това мнение поне са авторите на доклад на Citi, цитиран от CoinDеsk.

От Citi посочват, че криптопазарът най-вероятно е прекалено малък и изолиран, за да има ефект на доминото върху по-широките финансови пазари или икономиката. Той обаче все пак може да повлияе на инвеститорските настроения. Страховете от зараза най-вероятно са достигнали своя пик, най-малкото за периода, се казва още.

Отстъпката на т. нар. заделен етер (staked ether – stETH), който представлява депозираните монети за получаване на статут на валидатор в мрежата, от етера се свива. Това означава, че част от стреса върху ликвидността е преминала, посочва докладът, като се допълва, че фазата на остро намаляване на задлъжнялостта е приключила, като се има предвид, че много от големите брокери и маркет мейкъри в сектора са разкрили експозициите си.

Друг позитивен сигнал е, че отливът от стейбълкойните намалява, посочват от банката, а отливът на средства от криптовалутните борсово търгувани фондове също се стабилизира през последните седмици.

Волатилността на криптопазарите през май и юни доведе до редица „вътрешнопазарни размествания“ – едно от които е разликата между цената на биткойна на борсата Coinbase в американски долари и тази на конкурентната борса Binance в тетер, се казва още в текста.

Обикновено цената на Coinbase е с премия, което може да отразява нови участници или институционално търсене, но разликата се обърна на намаление през май, отбелязват от банката. Тази „Coinbase премия“ също така се връща към историческите си нива, което предполага намаляване на стреса на криптопазарите, се казва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още