IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна едноседмично дъно

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня с 3,6% за последните 24 часа до 21 074 долара

10:26 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна спадна във вторник до едноседмично дъно заради притесненията за предстоящата среща на ръководството на Федералния резерв на фона на все по-строгия регулаторен надзор върху криптосектора, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня с 3,6% за последните 24 часа до 21 074 долара минути преди 10 ч. българско време. Това е най-ниската цена на токена от поне седмица.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пониженията продължават и към по-широкия криптопазар. Етерът изтрива 6,7% от цената си, рипълът - 3,2%, а соланата над 7%.

Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 се разделя с над 4%.

Поевтиняванията помрачават допълнително надеждите за устойчиво възстановяване на сектора, където цената на биткойна отново се върна към познатия диапазон от 19-22 хил. долара, след като по-рано мина прага от 24 хил. долара. Апетитът за риск е ограничен на фона на очакванията Фед да увеличи отново лихвата със 75 базисни пункта в сряда в рамките на цикъла си за ограничаване на ликвидността.

„Имахме известно стабилизиране през последните няколко седмици и това даде на някои хора увереност, че може би е било достигнато дъно“, каза Кати Стоктън, съоснователка на Fairlead Strategies. „Ние не сме толкова уверени“, допълни тя.

Настроенията в сектора са помрачени и от новината, че борсата Coinbase Global Inc. е изправена пред разследване в САЩ за това дали е разрешавала търговия с дигитални активи, които е трябвало да бъдат регистрирани като ценни книжа, съобщават запознати.

Цената на „криптовалутите е като цяло отслабена, тъй като инвеститорите чакат решението (на Федералния резерв – бел. ред.), което най-вероятно ще е за увеличение на лихвите от 75 базисни пункта, и потвърждение на ангажимента за борба с инфлацията“, посочва старши анализаторът на Oanda Едуард Моя в имейл, цитиран от CoinDesk. Той също така допълва, че „растящото геополитическо напрежение може да осигури подкрепа за долара, което може да намали апетита за риск и това да натежи върху криптовалутите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още