IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите от Фед изпратиха цената на биткойна над 23 хил. долара

Пазарът бе обнадежден от сигналите, че темпът на затягане на паричната политика ще се забави

10:36 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Надеждите за по-малко агресивен Федерален резерв насърчиха залозите, че криптозимата приближава своя край.

Цената на биткойна расте с 9,3% за последните 24 часа до 23 175 долара минути преди 10 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Подобно беше и увеличението предходния ден, след като стана ясно, че централната банка на САЩ увеличава лихвите със 75 базисни пункта втори пореден месец, но сигнализира, че темпът на затягане с времето ще се забави.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Ръстовете се простират и към по-широкия пазар. Етерът поскъпва с близо 14% до 1648 долара. От своя страна, рипълът прибавя 7%, солана 8,7%, а кардано 8,9%.

Суапове, свързани с датите на срещите на Фед, сигнализират, че пазарът очаква пик на разходите по заеми около края на годината и понижения на лихвите през 2023 г., съобщава Bloomberg. Това ще е по-благоприятна среда за дигиталните активи, като се има предвид до каква степен те разчитат на ликвидността.

„Решението на Федералната комисия по отворените пазари осигури оптимизъм, че краят на затягането (на паричната политика – бел. ред.) се задава и това отключи хубаво рали за по-рисковите активи, което помогна за подкрепата на криптовалутите“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор за Северна и Южна Америка на Oanda.

В същото време подобни приливи на оптимизъм през май и юни бързо изчезнаха. Редица анализатори все още са скептични, че Фед ще може да облекчи паричната политика по-осезаемо, като се има предвид високата инфлация.

Отделно и риска от нови кризи при криптокредиторите и инвеститорите, както и увеличаването на регулаторния натиск са сред другите рискове за виртуалните монети.

Като се има предвид, че следващата среща на Фед няма да се проведе до септември, „може би има място за обрати“, коментира Микел Морх, изпълнителен директор на инвестиционния фонд за дигитални активи ARK36. Но „това ще зависи от силата на долара и по-широката макроикономическа среда“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още