fallback

Цената на биткойна отново е на червено след най-добрия му месец от ноември

Криптовалутата поевтинява с 2,4% за последните 24 часа до 23 217 долара

10:26 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна отново се понижава, след като в събота достигна до най-високото си равнище от средата на юни насам на фона на оптимизма, че пазарът може би вече е достигнал дъното си.

Криптовалутата поевтинява с 2,4% за последните 24 часа минути преди 10 ч. българско време до 23 217 долара, показват данни на CoinDesk. В събота токенът достигна 24 658 долара, което е най-високото равнище от 13 юни насам. За целия юли увеличението е от 27%, превръщайки го в най-добрия месец от миналия октомври насам, когато бяха записани и последните рекорди, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk 

Етерът изтрива 0,9% от стойността си до 1686 долара. За миналия месец неговото увеличение пък е 70% - най-доброто от януари 2021 г. насам.

„Август обещава да бъде също толкова напрегнат за биткойна, с още гарантирани пристъпи на волатилност“, коментира Анатоли Тренчев, съосновател и управляващ партньор на Nexo.

И все пак той очаква по-скоро да се повтори устойчивостта на юли, отколкото „капитулацията“ през юни, след като биткойнът преглътна „един-два макроудара миналата седмица“ в лицето на увеличението на лихвите от Федералния резерв и данните за свиването на американската икономика за второ поредно тримесечие.

През юни и юли цената на биткойна спадна под 20 хил. долара на фона на притеснения за увеличаването на лихвите и инфлацията, както и заради проблемите на компании в сектора.

Биткойнът все още се намира далече от рекордните си 69 хил. долара от ноември, но показва признаци на сила в лицето на някои икономически индикатори и затягането на паричната политика.

„Криптозимата може би свърши и това е необходимо, за да позволи на (паричните – бел. ред.) потоци да се върнат обратно към сектора“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
fallback