IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение натежава върху цените на криптопазара

Биткойнът поевтинява с 1,4% за последните 24 ч. до 22 885 долара

16:34 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пониженията при цените на криптовалутите продължават и във вторник на фона на геополитическото напрежение, което отнема от апетита на инвеститорите за риск и компенсира вълнението от предстоящото подобрение в системата на етера, съобщава CoinDesk.

Биткойнът поевтинява с 1,4% за последните 24 ч. до 22 885 долара към 15:10 ч., след като миналия месец достигна цена от 24 хил. долара. Етерът на свой ред се разделя с 4,9% от цената си до 1585 долара.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Пазарната капитализация на целия сектор намалява с 3% до 1,09 трлн. долара, показват данни на CoinDesk.

На традицинните пазари нежеланието за поемане на риск е сходно. В Азиатско-Тихоокеанския регион сесията приключи със спадове за водещите индекси, а отвъд Океана фючърсите на основните американски индекси записват понижения час преди началото на редовната търговия.

Причина за напрежението на пазара бе предупреждението на Пекин председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси да не посещава Тайван – самоуправляващ се остров, който Пекин смята за част от своята територия – по време на азиатската си визита, която започна в понеделник.

„Ще има сериозни последствия, ако тя настоява да направи посещението“, каза говорителят на китайското външно министерство Жао Лидзиен. „Напълно готови сме за всякакви възможности“, допълни той.

Според местни медии в Тайван се очаква Пелоси да пристигне на летището в Тайпе във вторник към 10:20 ч. местно време (около 17:20 ч. българско време).

„Може да видим (цената на етера да спадне до – бел. ред.) 1500 долара днес със спирането на Нанси Пелоси в Тайван“, коментира Маркус Тийлен, главен инвестиционен директор на IDEG Asset Management. И макар пазарите да са залети от червена вълна, загубите са умерени, което най-вероятно се дължи на надеждите, че централните банки ще забавят или дори прекратят затягането на паричната политика, ако геополитическото напрежение се усили още.

Тийлен посочва и отслабващия ентусиазъм за т. нар. сливане на етера като друг катализатор на очакваното по-нататъшно поевтиняване както на самия етер, така и на по-широкия пазар.

„Движението на етера изглежда губи инерция и Google Trends (инструмент за измерване на интереса към популярна тенденция – бел. ред.) сигнализира, че търсенията за сливането“ отслабват, коментира Тийлен.

В Google Trends заявката за търсене „Ethereum merge“ (сливане на етериума – бел. ред.) показва равнище от 71 по скалата от 0 до 100 за периода от седмица до 31 юли. Това е значително по-малко от пика от 100, наблюдаван през предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още