IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Биткойнът и стейбълкойните са най-лошият вариант за международни плащания

Биткойнът е най-малко надежден от визиите за постигане на по-ефективни и бързи трансакции, става ясно от доклад на централната банка

22:07 | 02.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Биткойнът и стейбълкойните са най-лошият начин за намаляване на разходи и време при международни плащания. Това е едно от заключенията на проучване, публикувано от Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Свещеният граал на международните плащания е решение, което позволява международните плащания да са незабавни, евтини, универсални и уреждани в защитена среда за изпълнение“, се казва в проучването, чийто съавтор е и Улрих Биндзайл, директор на ЕЦБ за пазарна инфраструктура и плащания.

„Биткойнът е най-малко надежден“ от визиите за постигане на това, посочва още докладът. Стейбълкойните са на близко второ място, като се имат предвид опасенията около тяхната пазарна сила.

Според доклада базирана на биткойни система няма да сработи заради своя „по своята същност неефективен“ механизъм от вида proof-of-work, „широкоразпространеното“ използване за криминални цели и волатилността на актива. В него също така се описват настроенията на привържениците на криптовалутите като „квази-религиозни“.

Би имало повече ползи от свързването на издаваните от централните банки на индивидуалните юрисдикции дигитални монети (CBDC), посочва Биндзайл. Засега обаче твърде малко CBDC съществуват.

Тези разработващи се дигитални монети на централните банки – в които най-вероятно влиза и ЕЦБ, която също разглежда варианта за дигитално евро – би трябвало да „обсъждат на относително ранен етап свързаните въпроси с оперативната съвместимост“, за да се гарантира, че те могат да работят заедно с други валутни зони, се казва в изследването.

Те също така би трябвало да направят съществуващите вече системи за незабавни плащания съвместими помежду си, независимо от проблемите с прането на пари и притесненията за последиците от дефолти, се казва още.

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, в миналото е наричал криптовалутите „схема Понци“, към която регулаторите трябва да са по-малко толерантни. Банката за международни разплащания пък през юли призова за по-голямо сътрудничество по въпроса между централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
*трансакциите в истински пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нещо хич не я разбираш материята. Изобщо знаеш ли какво правят централните банки и какво търговските?? И какво значи думата "залян"?? А "силата" на криптовалутите е ясна вече, пирамидата се напука, трябва и един силен трус и отива при другите пирамиди. Сано си вижте броят на трансакциите по света, че само в България трансакциите вжустински са многократно повече, отколкото всичките съществуващи в шиткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
Тези от ЕЦБ май имат шизофрения ...Точно централните банки дадоха сила на криптовалутите, защото дълги години държаха едни нереални отрицателни лихви и света беше залян от хартии. Точно централните банки събираха такси за щяло и нещяло, искаха лихви за парите депозирани при тях, а сега обясняват как гроздето било кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още