IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните чакат 23 хил. от Стоичков

09:07 | 25.07.03 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчните чакат 23 хил. от Стоичков
23 хил. лева са неплатените налози на футболната звезда Христо Стоичков. Това показват ревизионните актове, които данъчните връчиха на адвоката му Тодор Табаков вчера. Сумата е три пъти по-малка от тази, за която първоначално претендираха инспекторите. Преди няколко месеца името на звездата се появи в позорен списък на длъжниците, а исковете към него бяха за 68 хил. лева.

Първият ревизионен акт, връчен на Тодор Табаков вчера, е за периода 1995-1997 г. По него Камата дължи 17 900 лева. Половината от сумата обаче е глоба заради това, че не е подал данъчна декларация, обясни адвокатът му. Данъци за около 9000 лева са натрупани от премии, получени за участие в Европейското първенство и за мачове, играни в Англия. Вторият акт визира периода 1998-1999 г. Задълженията по него са за 5000 лева. Това е облагането на възнагражденията, получени от участието на Стоичков в Световното първенство по футбол във Франция.

Имам основание да обжалвам и тези актове, каза адвокатът. Според него данъчните не са отчели получените премии като награди. Ако ги признаят, борчът ще се намали. Наградите се облагат с еднократен данък, удържан от Българския футболен съюз и внесен. Ще се консултирам с клиента ми. Той обича да държи нещата в свои ръце и затова трябва да реши какво да правим. Ако иска, ще обжалваме актовете в 14-дневен срок, каза Табаков.

Сега е ясно на всички защо Камата отказа да плати сумата по първоначално предявения към него иск, коментира още адвокатът. Той е оспорил акта от 2000 г., в който бе вписана сумата от 68 000 лева с мотива, че по това време Стоичков няма източник на доходи у нас. Представена е и справка от Гранична полиция, че за периода той е бил в България по-малко от 180 дни. Затова се води чуждестранно лице по отношение на данъчното законодателство и не е длъжен да декларира доходите си. По давност са погасени и актовете за периода 1993-1994 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още