IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от евросубсидиите вече са договорени

До момента са извършени плащания за 2,2 млрд. лв. по оперативните програми. Амбициите ни са те да достигнат 3 млрд. лв. до края на годината, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев

16:02 | 18.08.11 г. 1
Над половината от евросубсидиите вече са договорени

Договорените средства по оперативните програми на Европейския съюз достигнаха 8,5 млрд. лв., което е над 54% от целия ресурс. Реализираните плащания са за 2,2 млрд. лв., съставляващи 14% от заложеното. Това съобщи в интервю за БТА министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. 

Според Дончев "темпът на договаряне е много добър". Само в последната седмица между 9 и 16 август са договорени 599 млн. лв., като основната част от тях са по Оперативна програма "Транспорт". „Така договорените по програмата средства са вече 69%, което я прави абсолютен първенец към момента“, отбеляза още министърът.

Бърз темп на договаряне се отбелязва и при програма "Регионално развитие", където вече са подписани договори за 60 на сто от общия ресурс. Все още не е преодоляно изоставането при усвояването на средствата от програма "Конкурентоспособност", където са договорени 36 на сто от средствата.

По програма  „Околна среда“ са подписани договори за 45 на сто от ресурса, като извършените плащания са малко под 9%, съобщи още Дончев.

До края на годината министърът очаква процентът на договаряне по всички програми да надхвърли 65% от целия ресурс, а по отношение на плащанията си е поставил амбициозната задача да бъдат преведени 3 млрд. лв. по вече приключени проекти, което е 20 на сто от целия  ресурс.

„Вярвам, че прогнозата ще бъде спазена. Ако за периода 2007-2009 г. България е успяла да плати 400 млн. лв., само за 2010  г. са платени 1,1 млрд. лв., а от началото на тази година сме платили 700 млн. лв“, изтъкна Дончев.

Представяйки плановете за следващата година, Дончев подчерта, че "трябва да търсим удвояване на резултата от предишните години, като достигнем 35-40 на сто при плащанията“.

По отношение на строителството на Дунав мост Дончев заяви, че меморандумът е бил удължен и ще бъде завършен с европейски пари до края на 2012 г. „Дунав мост е много знаков проект, а не само мостово съоръжение. Това е един от инструментите да се съживи един от най-изостаналите региони в страната“, заключи министър Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Браво. Така трябва и още по бързо даже. До края на 2013 трябва да сме с над 90% разплатени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още