IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Кунева: Може да не усвоим парите от ЕС

10:27 | 16.02.04 г.
Автор - снимка
Създател
Министър Кунева: Може да не усвоим парите от ЕС
"Това, което ни притеснява, е дали ще успеем да усвоим средствата по финансовата рамка от Европейския съюз", заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева пред БНТ. Тя поясни, че новата рамка за след 2007 г. прехвърля тежестта към така наречената лисабонска стратегия, а не върху земеделието.

Лисабонската стратегия, приета през март миналата година от държавните ръководители на страните от Европейския съюз, предвижда ЕС да се превърне в най-динамичната и конкурентоспособна икономика, основана върху познанието. Именно въпросът за повишаването на конкурентоспособността на българската икономика е особено актуален в контекста на решенията от Лисабон.

Министър Кунева каза, че ще продължи работата си по финансовата рамка с разговори със скандинавските страни, защото една от тях е подписала писмо, с което предлага по-ниска ставка за България.

Европейската комисия предложи на България най-щедрия финансов пакет от нетни трансфери за старта на членството й в Европейския съюз, в сравнение със сегашните 15 и с десетте нови членове. Според определените средства България ще получи общо 4.24 млрд. евро за периода 2007-2009 г., стана ясно миналата седмица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още