fallback

Добрев даде урок по аритметика на БСП за вероятната печалба от АЕЦ "Белене“

Икономическият министър доказа, че вероятната печалба от централата би излязла 66,8 млрд. вместо обявените от левицата 200 млрд. евро до 2072 г.

18:08 | 24.04.12 г. 7

Броени часове след като представителите на левицата продължиха атаката си срещу енергийната политика на правителството с твърденията, че отказът от втора ядрена централа би означавало загуба от 200 млрд. евро печалба за страната през следващите 60 години, министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев свика извънредна пресконференция, за да опрoвергае тези твърдения.

Като направи бързи изчисления, позовавайки на се дневното производство от 2 хиляди мегавата електроенергия от ядрената централа при средна цена на енергията от 74,95 евро за мегават, Добрев пресметна, че през следващите 60 години тази печалба би струвала 66,8 млрд. евро вместо обявената от БСП тройно по-висока цена.

Прогнозната печалба е изчислена на база на предварителния анализ на консултанта по сделката HSBC, който беше обявен вчера от министерството на икономиката. Данните от този анализ бяха потвърдени и от Владимир Каролев, който в качеството си на подизпълнител на HSBC доказа истинността на данните от доклада.

Добрев нарече спекулативни твърдения на опозицията и подчерта, че ако изчисленията на БСП за тази печалба са верни, то те са направени при евентуална цена на продажбата на тока от 298,91 евро за мегават.

В момента пазарните цени, по които АЕЦ „Козлодуй“ изнася енергията, са между 72 и 75 лева за мегават, поясни още Добрев.

На въпроса как ще коментира днешните твърдения на президента на руската компания „Росатом“ Сергей Кириенко пред агенция ИТАР ТАСС, че поръчаното оборудване от българската страна възлиза на 1 млрд. евро, министър Добрев заяви, че отказва да ги коментира.

Енергийният министър опроверга и твърденията на левицата, че се готви скрита приватизация на ТЕЦ „Марица Изток – 2“ и АЕЦ „Козлодуй“. Като припомни намеренията на кабинета да предложи за раздържавяване 20% от „Българския енергиен холдинг“, Добрев обясни, че много скоро ще се започне работа по този проект.

Добрев припомни, че вариантите са или да се пусне първично предлагане на пакета от холдинга, или да се търси стратегически инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
fallback