IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Акциите ще доминират и второто полугодие

Импулс за БФБ и липса на катализатори за родната икономика, констатират от българския инвестиционен посредник

10:37 | 20.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Акциите ще доминират и второто полугодие

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank смятат, че акциите ще продължат да бъдат доминиращият инвестиционен актив до края на 2013 г. Златото и щатският долар крият изненади за резки промени, а за първи път от доста време годината се утвърждава като спокойна за цената на петрола – това са общите заключения в прегледа на годишните прогнози и второто полугодие на 2013 г. от специалистите на българския инвестиционен посредник и датската инвестиционна банка.

Опит за покачване на индексите на БФБ

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че за Българска фондова борса до края на годината се очаква опит за покачване на индексите, независимо от рутината на предпазливостта, която продължава в унисон с политическата несигурност в страната.  Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на инвестиционния посредник, пояснява: „В средата на 2013 г. индексите на БФБ-София са вече с 50% над нивата си от година по-рано. Фундаментални фактори за повишението на българските акции са налични – увеличен паричен поток към инвеститорите в резултат на дивидентни плащания, търгови предложения и ликвидацията на Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ;  желание за риск поради намалените лихви на банковите продукти и позитивизмът на борсата в първото полугодие.“ Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг прогнозират движение на основния индекс SOFIX в диапазона 410 – 490 пункта. Поради ниските обеми на търговия динамиката в цените на акциите е по-висока и това предопределя широк диапазон на представяне на индекса.

Липса на катализатори за българската икономика

За българската икономика анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг не виждат катализатори за икономически подем. Тя може да разчита само на плащанията по европейските фондове и на износа си, за да регистрира растеж. Тези изводи вече няколко години се повтарят и ще продължат да бъдат рефрен на бавното възстановяване на икономиката. Добивът и износът на промишлени стоки не могат да бъдат фактори за чувствително повишаване на заетостта и доходите, което да покачи производителността на икономиката и да създаде предпоставки за устойчив растеж. Поради липсата на сериозни реформи и стратегическа политика за стимулиране на икономически растеж, в съчетание с наличието на постоянни протести в страната, чуждестранните инвеститори ще бъдат предпазливи, което ще забави капиталови потоци към страната.

Глобалната икономика зависи от политиката на ФЕД

За глобалната икономика анализаторите и на двете институции са единодушни, че основната тема остава кога ще има промяна в монетарната политика на САЩ. Цветослав Цачев посочва, че това би трябвало да означава нова фаза в икономическия растеж в страната и по света. „Федералният резерв на САЩ би започнал да повишава лихвите едва при стабилно възстановяване и трайно подобряване на заетостта. Това ще бъде добра новина за пазарите, които ще получат фундаментална подкрепа от реалните данни за печалби на компаниите и за перспективи за растеж през следващите 2-3 години“, обяснява анализаторът. 

Анализаторите на Saxo Bank са убедени, че третото тримесечие на 2013 г. ще изиграе превратна роля с постепенното оттегляне на „печатницата за лесни пари“.  Главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен казва, че се надява, че ще разбие убеждението, че реален икономически растеж може да се постигне без реформи. Според специалистите на датската банка, американската икономика ще приключи годината с растеж от 1.6%, а еврозоната ще отбележи спад с 0.8%.  Специалистът по макро стратегии Мадс Кофод на Saxo Bank прогнозира 2% ръст за глобалната икономика през 2013 г.   

Щатският долар на сигурна основа, но с възможни резки движения до края на годината

Основните събития, които ще определят американската валута са намеренията на централната банка на САЩ за оттегляне на монетарните стимули за икономиката, а също и така предстоящият избор на нов управител на институцията.  Цветослав Цачев посочва, че пазарната реакция на действията на ФЕД, които може да се случат през 2014 г., ще се види преди това, и по тази причина не трябва да се залага на силно повишаване на щатския долар.  Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват до края на годината курсът EUR/USD да бъде предимно под 1.30 (в BGN 1.50).

Специалистът по  валутни стратегии на Saxo Bank Джон Харди отбелязва, че прозорливите инвеститори биха се подготвили за драматично завръщане на волатилен период много преди края на годината предвид основните три събития, от които зависят изненадите за пазарите: планирането от страна на ФЕД, както и изборът на новия управител на централната банка, и най-близкото – изборите в Германия на 22 септември. Прогнозата на Saxo Bank е за EUR/USD 1.15 в края на 2013 г. (в BGN 1.70)

Дилема за златото до края на годината

Златото падна под цена от 1500 долара за тройунция, с което и отпаднаха възможностите за възстановяване на растежа. Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев посочва: “Вече  се формира дъно за златото, но без яснота за мащаба на покачването след това. Равнището от USD 1200 оказа добра подкрепа.“

Оле Хансен, анализаторът на Saxo Bank, отговорен за стратегиите за суровини, пояснява: „Ние виждаме потенциал за златото да достигне USD 1 450 за тройунция през есента. Търсенето на инвестиционно злато от Азия и централните банки не намалява, само интересът чрез финансови инструменти е намалял. Но все пак нови резки оттегляния рискуват да доведат цената до USD 1 090, което ще представлява спад от 50% на фона на възходящата тенденция в последните 12 години.“

Здравословен баланс за петрола

Икономическите рискове остават водещ фактор пред цената на петрола, затова е възможна краткосрочна корекция, смятат анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг. Цветослав Цачев посочва: „Очакваме цената на барел лек суров петрол да падне под 100 долара и едва към края на годината да достигне прогнозите ни за около 110 долара, но само при позитивен растеж в Европа.“

Анализаторите на Saxo Bank смятат, че търсенето на петрол ще се забави от страна на възникващите пазари, но от друга страна доставките от САЩ, Канада и Бразилия се увеличават. Това ще ограничи възможностите за ръст на цената.  Анализаторът на Saxo Bank за стратегиите със суровини Оле Хансен прогнозира: „Цената на сорт Брент ще остане в диапазон USD 100 – 114 за барел, като таванът може да се достигна в началото на есента. Рискът от връщане на ниво USD 100 ще се увеличи към края на 2013 г. и началото на 2014 г.“ 

Попътен вятър и спокойни води за акциите

И двата екипа анализатори посочват, че представянето на американските акции от около 18% за S&P 500 за миналата година повиши апетита за риск на инвеститорите на финансовите пазари. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг са по-предпазливи и очакват традиционната годишна корекция в американските индекси. За тях е важно дали и кога ще има корекция от 15-20%, което определя действията на инвеститорите за ползване на този период за евтини покупки.

Анализаторът на Saxo Bank, специализиран в стратегиите с акции, Питър Гарнри прави извода, че пазарите на акции вече са дисконтирали бавното оттегляне на ФЕД в ситуация, в която американската икономика все още не е доказала стабилна тенденция за перспективен растеж. Той обръща внимание, че глобалните акции все още се търгуват под историческата им средна оценка, поради което очаква това да се компенсира през следващите години. Анализаторите на Saxo Bank очакват S&P500 на 1 750 пункта в края на 2013 г. Според Гарнри европейските акции също ще имат положително развитие през следващите 12 месеца с подобряването на ситуацията в еврозоната. Моделът на оценка на анализатора на Saxo Bank показва, че перспективните борсови пазари ще бъдат Холандия, Германия, Франция, Ирландия, Норвегия и Белгия.

Ето и подробния анализ на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Абе, много интересно лого с това "е" - вървиш, правиш една обиколка на 360 градуса и пак си в началото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още