IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

US бази у нас още тази година

09:41 | 15.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
US бази у нас още тази година
Тръгваме веднага след одобрението на Конгреса и българското правителство, каза ген. Джоунс

Още тази година американските войски може да се преместят от Германия в нови бази в България и Румъния, съобщи ген. Джеймс Джоунс - главнокомандващият войските на САЩ в Европа и върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, предаде АП. Плановете за тези бази скоро ще бъдат готови и ако бъдат одобрени от американския Конгрес и правителствата на двете страни, предислокацията бързо ще стартира, посочи той пред журналисти.

"Няма причина това разполагане да не започне тази година", каза ген. Джоунс, след като се завърна във военния щаб на НАТО от посещение в България и Румъния. Генералът съобщи, че САЩ оглеждат до 5 военни обекта във всяка от двете страни. "Не става дума отново да градим Рамщайн", каза той, имайки предвид огромната US база в Западна Германия.

Новите бази са част от преструктурирането на американското военно присъствие в чужбина, целящо да осигури по-голяма гъвкавост, мобилност и по-бърза реакция на потенциални заплахи. България и Румъния, които се присъединиха към НАТО през април, се смятат за особено подходящи, тъй като са близко до рискови райони на Балканите, в Кавказ и Близкия изток.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още