fallback

Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

Визитата на Андерс Фог Расмусен може да не е просто символична, твърди анализаторът

08:55 | 11.04.14 г. 20

„Събитията поставиха Путин в пресата на времето и кримските събития бяха непланирани“, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bulgaria on Air.

Според него вероятно е било планирано Янукович да загуби изборите, но дотогава да има „Южен поток“. „При неговия старт Украйна би могла да остане изцяло зависима от милостта на Русия“, добави Безлов, според когото обаче площадната революция е форсирала събитията.

Междувременно и самият руски президент Владимир Путин заяви, че Русия не се е готвила за присъединяване на Крим, а „решението е било взето едва след като били получени данни за настроението на местните жители“.

„Не е ясно дали визитата на Расмусен е символична. Интересно дали не се преговаря за Безмер или Атия“, каза още Безлов.

„Още преди година-две се оказа, че в класациите на САЩ за значението на базите „Безмер“ е на шесто място. Въпреки че в момента тази база е инфраструктура без значение, там се планират големи инвестиции“, заяви още той.

Безлов коментира и протестите в София по повод визитата на ген. секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„Тези 20 души в София не създават общата картина, но трябва да се съобразяваме с данните за обществените нагласи към Русия. България е голямо изключение в Европа. Знаем какви са нагласите на останалите страни – Чехия, Полша, Словакия. Има промяна по отношение на Сърбия. Прави впечатление, обаче, че дори хора, които не са имали досег със стария свят, свързан със съветския модел, имат положителна нагласа към Русия. За съжаление хората нямат идея за реалностите в съвременния свят. Те продължават да вярват, че Русия е другият полюс“, каза още Тихомир Безлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 07.09.22 г.
fallback