IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов предложи създаването на Национален съвет по демографска политика

Предложението вече е публикувано за публично обсъждане на портала за обществени консултации

10:29 | 07.05.14 г.
Адемов предложи създаването на Национален съвет по демографска политика

Министерството на труда и социалната политика предлага да бъде създаден Национален съвет по демографска политика към Министерския съвет. Предвижда се Съветът да бъде консултативен орган за осъществяване на сътрудничество и координация между институциите, местните власти и неправителствените организации при осъществяването на демографските политики.

Предложението на социалното министерство е публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 22 май.

Според министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов властите трябва да работят за забавяне темпа на намаляване на населението и стабилизирането му в дългосрочен план, както и за адаптирането на социалните системи и секторните политики към застаряването на населението и работната сила, за да се смекчи натискът върху публичните финанси и социалните системи.

Предлага се новият орган да одобрява проектите на годишните отчети и плановете за мониторинг на изпълнението на демографската стратегия, да дава становища и да одобрява проекти на законодателни и незаконодателни актове с въздействие върху демографското развитие, да дава препоръки за демографската политика, включително и по регионални планове за демографско развитие.

Съветът ще приема ежегодно своя годишна работна програма, в която ще определя своите приоритети и задачи. Консултативният орган се предвижда да се отчита пред Министерския съвет.

Предлага се новият национален съвет да се председателства от министъра на труда и социалната политика, а в състава му да се включат по един зам.-министър от всички министерства, ръководителите на агенциите по заетостта, за социалното подпомагане, за хората с увреждания, за закрила на детето, инспекцията по труда, за българите в чужбина и за бежанците.

В съвета ще участват също ръководителите на Националния статистически институт, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, представители на научните среди, на висшите училища, на социалните партньори, на сдружението на общините, на червения кръст.

Заседанията на Националния съвет по демографска политика се предвижда да се провеждат поне веднъж на всеки шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още