IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР очаква намаление на безработицата и през 2005 г.

18:50 | 16.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР очаква намаление на безработицата и през 2005 г.
Тенденцията за намаляване на безработицата ще продължи и през тази година, посочва доклада "Икономиката на България през 2004 г." на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Делът на безработните е намалял от с 1,7% до 11% през 2004 г.

Очакванията на ЦИР са икономическият растеж през 2004 г. да е над 5,5%, но тенденцията в отделните отрасли предразполага забавяне на растежа през 2005 г. се казва в доклада.

Нов момент в характеристиката на общия икономически растеж е, че през третото тримесечие на 2004 г. секторът на услугите расте с по-висок темп в сравнение с растежа на индустрията.

Безпокойство според доклада буди отрицателното търговско салдо, като ефекта от него се неутрализира от преките чужди инвестиции и трансферите към родината на българите живеещи в чужбина.

Високата осигурителна тежест и проблемите в здравния сектор са проблемите пред икономиката според института.

Средната стойност на индекса Estat на бизнесклимата в страната през 2004 г. е по-висок в сравнение с 2002 и с 2003 година.

В сферата на публичните финанси през 2004 г. продължава тенденцията за добро изпълнение на консолидираната фискална програма, като към края на годината излишъкът по нея е стигнал 1300.0 млн. лева, което е 3,3 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Според експертите на центъра почти целият излишък се окачва да бъде похарчен от правителството, като 263 млн. лв. - за болници, пътища и училища; 315 млн. лв. - за малки инфраструктурни проекти, и 340 млн. лв. като основен капитал на новосъздадената държавна компания "Публични инвестиционни проекти". По този начин излишъкът ще намалее до около 100 млн лева, като с тази сума ще се увеличи фискалният резерв.

Като основна причина за отчетения излишък от центъра отчитат добрата събираемост на данъчните приходи, най-вече в частта на ДДС и акцизи и мита.

Изминалата година е най-добрата за туризма, а чрез БФБ-София беше извърши приватизацията на 34,78% от БТК се посочва в доклада.

Сделката за покупка на Хеброс банк от Банк Аустрия Кредитанщалт се окачествява като голямо събитие в преструктурирането на банковият сектор през годината.

Към края на 2004 г. банковата система има активи на стойност 24.9 млрд. лв., а депозитите са общо за 22,2 млрд. лв. През декември нетната печалба на банковата система е 434 млн. лева. През миналата година новодоговорените кредити са стигнали 10,1 млрд. лв. при 7,2 млрд. лв. и 5,2 млрд. лв. съответно за 2003 г. и 2002 година.

През изтеклата година според центъра продължава доброто развитие на капиталовия пазар в страната независимо от все още ограничения му принос в общото финансово посредничество.

Рекордно нисък е делът на фирмите, който не ползват интернет - едва 31%, се отбелязва също в доклада.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още