IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби във вътрешната търговия с ръст от 9.7% за януари

17:09 | 11.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите от продажби във вътрешната търговия с ръст от 9.7% за януари
Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” през месец януари 2005 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 9.7% в сравнение със същия месец на 2004 година, съобщават от НСИ.

Най-висок темп на растеж отбелязва търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 14.6%, в резултат на увеличението от 19.4% и 10% съответно при търговията с автомобили и мотоциклети и търговията с автомобилни горива и смазочни материали.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството бележи ръст от 12.4%, а при търговията на едро увеличението достига 8.6%, но поради големия относителен дял в обема на приходите – над 70%, до голяма степен определя величината на общото нарастване.

Всички наблюдавани сектори и дейности в търговията на дребно превишават равнищата на предходната година, като увеличението е най-голямо при търговията със стоки за домакинството и битова техника – 19.3%. Търговията с текстил, облекло и обувки и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия нарастват съответно с 10% и 9.4%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки бележи ръст от 3.9%.

Спрямо месец декември 2004 г. реалните приходи намаляват закономерно във всички основни търговски дейности, поради реализираните високи продажби в края на годината. Общото намаление достига 27.5%, като варира от 22.9% при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили до 28.4% при търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството.

До равнището на предходния месец се доближава единствено търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, отбелязала спад от 9%, поради специфичния характер на потреблението, уточняват от НСИ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още