IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин обмисля премахването на пенсии за инвалиди, които могат да работят

Със средствата ще стимулират фирми да наемат хора с увреждания

08:05 | 13.07.15 г. 7
Калфин обмисля премахването на пенсии за инвалиди, които могат да работят

Хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ.

Върху такава реформа, която ще бъде представена през есента, работи социалното министерство, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин пред в. “24 часа”. Сега пенсията се отпуска на база решение на ТЕЛК и зависи само от процента на присъдена инвалидност, независимо дали човек продължава да работи.

“Заетостта ще даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. А сумата вместо за пряко подпомагане да бъде насочена, за да се насърчава работодателят да назначи човек с увреждания. Това не изключва плащанията за асистенти, други помощни средства и прочее”, заяви Калфин.

Новата система на инвалидните пенсии е заимствана от Германия, където с нарастване на заплатата на човека с увреждания се намалява социалното плащане към него.

Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове. Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората.

След това медико-социална комисия в НОИ ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и заболяването му какъв тип работа му позволява да върши. След това ще се търси възможност за преквалификация на инвалида и включването му в пазара на труда.

“Въпреки увреждането си тези хора са пълноценни за определени работи, примерно счетоводители”, посочи Калфин.

С 280% са се увеличили инвалидните пенсии в България за последните 15 г., показва анализ на НОИ, обявен преди седмица. В края на миналата година пенсия за инвалидност са получавали над 907 хил. души.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Другите писали тук възприемат сериозно Калфин и моите уважения към вас. Аз не мога да го приема. Неговата неопределена идеология, но удобна да бъде "адаптирана", неговите ограничени умствени възможности, които той с послушание е готов навсякъде да насочи, накъдето го "насочат" са доста смущаващи. Това е поредната му глупост в полза на неработещите и паразитиращи индивиди в БГ. Не стига, че въведе система на пенсиониране (която аз защитавах в научни публикации и доклади до ЕК), но по начин, който няма да работи и пак ще предизвика дълбок смут и диспропорции. Писна ми от некомпетентни, но повратливи в политическата си насоченост "експерти". Такива има доста в правителството и в НС в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
gotinoto
преди 8 години
Евала на заместник министър-председателя, страшно социално предложение - да премахнем инвалидните пенсии. Дано никога не разбира какво е инвалидност, пък било то и с право на работа. Майка ми е инвалид с право на работа и лекарствата, които пие извън заболяването, за да се поддържа, са точно колкото инвалидната пенсия, дори и повече.Социални сме само по време на избори, а след изборите...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
vstoev
преди 8 години
Браво Калфин, ще ти дадът орден Стара планина за това. Ти социален министър ли си или финансов. Както каза човака по-долу какво правим с истинските инвалиди. Ще ги отрежем защото допускате корупция в институциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Енергиев, така е неговата кожа, калфин обаче по-скоро ще застави истинските инвалиди - без краце и без очи да работят, за да има повече пари за развъждане на отказващите да работят *** !!!Първо трябва закон срещу паразитството като в Русия - цялата тая *** да бъде изкарана на полето и накарана да копа, ако трябва с камшик, а после да се чудат как да трудоустрояват инвалидите !!!Мисля няма нужда да обяснявам, че най-напред трябва ревизия на всички ТЕЛК-ове - и тези които са здрави, но са си уредили фалшиво инвалидство с подкуп, да носят съдебна отговорност и да бъдат заставени да връщат неправомерно взетите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 13
data
преди 8 години
Не лоша идея . Трябва държавата да се ангажира и по почина на изплащане на социалните помощи ( работа по 14-дни в месеца ) всички инвалиди на полагат труд ( може и в специализирани предприятия ) спрямо способностите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
baudolino
преди 8 години
Не, че идеята е лоша ама някак си не си представям един стругар с 20 год стаж по специалността си за 6 шест месеца да го преквалифицират на счетоводител (съгласно примера от статията) Или пак са намерили вратичка едни "наши" фирми да се облажат са сметка на ощетените хора. Аз по-скоро приемам идеята този социален риск да се застрахова, а не да е към НОИ и застрахователите, които са частни дружества, да осъществяват контрол върху издадените ТЕЛК-ове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Kалфин ти колко *** счетоводители познаваш?Всички чавета са с астма и епилепсия.Отгледат едно теле продадат го вземат 2000 лева и айде при доктора.После 250 кинта за детето всеки месец.Две такива деца 500 майчинство още 150 още 100 за другите три чавета дето не са минали на телк и те така.А каквото откраднат идва отгоре.Енергийни помощи храна за *** в училище.Калфин тия хора не може да ки накараш да работят.Майката му е спиране на плащанията.Никакви детски за никого.Който не е осигуряван никакви майчиства и газ *** газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още