IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 млн. лв. са предвидени за услуги за ранно детско развитие до 2018 г.

За финансиране ще могат да кандидатстват всички 66 общини бенефициенти по Проекта за социално включване

17:59 | 10.12.15 г.
30 млн. лв. са предвидени за услуги за ранно детско развитие до 2018 г.

30 млн. лв. са предвидени по процедура „Услуги за ранно детско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ до 2018 г. Това обяви днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на информационна среща между екипа на Оперативната програма и представители на 66-те общини-бенефициенти.

За финансиране ще могат да кандидатстват всички 66 общини, които са били бенефициенти по Проекта за социално включване, реализиран със заем на МТСП от Световната банка. Така близо 15 000 деца ще получат подкрепа чрез процедурата, поясни Калфин, цитиран от пресцентъра на МТСП.

По Проекта за социално включване, който министерството реализира до 2015 г., са наети над 1300 специалисти и от техните услуги са се възползвали над 20 000 деца и родители в цялата страна. В 31 общини са разкрити общо 1867 нови места в детски ясли и градини.

80% от децата от уязвими групи, записани в детски градини благодарение на Проекта за социално включване, вече са подготвени за тръгване на училище.

„Ранното детско развитие е изведено като основен приоритет и за Световната банка“, отбеляза постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

От началото на 2016 г. процедура „Услуги за ранно детско развитие“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще подкрепи дейността на социалните услуги на общините-бенефициенти по Проекта за социално включване.

Подкрепа ще получат деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на здравната грижа, семейната среда, повишаване на готовността на децата за включване в образователната система, както и за предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още