IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 май

08:29 | 13.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Румъния има ново газово находище за 4 млрд. долара

в. Сега

Газовото находище в румънския окръг Бузъу в югоизточната част на страната е на стойност 4 милиарда долара и може да осигури на Румъния енергийна независимост от Русия за срок от две-три години.
"Ромгаз ни представи най-голямото откритие на газови залежи, което румънска компания е правила на територията на страната", заяви румънския премиер Сорин Гриндяну на представянето на най-голямото находище на природен газ на сушата, открито от румънската държава през последните 30 години.

Новият имотен връх на София

в.. Капитал Daily

Ръст от 30% за три години. Толкова бурно поскъпнаха средно апартаментите в София. Подобен ръст звучи като началото на нов имотен балон, подобен на онзи, който се пукна преди осем години. Аналогията е прибързана.

Първо, днес заплатите в столицата са с 80% по-високи отпреди осем години, а цените далеч не са достигнали миналите пикови нива, въпреки че в периода е натрупана инфлация от 9.7%. Второ, търсенето е по-умерено и е движено от устойчив ръст на населението на столицата с по няколко хиляди души годишно. Трето, сделките не са панически и спекулативни, защото над половината са за собствено ползване. Строителството също не е в количествата от бума. А лихвите са небивало ниски, което мести депозити към апартаменти и прави по-достъпни покупките със заеми. И за разлика от щедростта на банките до 2008 г., поне засега, те подбират по-внимателно клиентите и обезпеченията им.

Easy Credit купува конкурента си в бързите заеми "Провидент"

в. Капитал Daily

Няколко месеца след като придоби две от по-малките дружества на пазара на небанково потребителско финансиране, един от водещите играчи в сектора пораства с нова сделка. Създадената от Станимир Василев и Неделчо Спасов компания "Изи асет мениджмънт", която е по-позната под името на водещия си продукт Easy Credit, купува местното подразделение на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF) – "Провидент файненшъл България".

Договорът за прехвърлянето на 100% от акциите е бил подписан преди дни, като стойността на транзакцията остава тайна. По данни от отчета на "Провидент" за 2015 г. вземанията от клиенти са близо 15 млн. лв. като по неофициална информация междувременно има чувствителен ръст.

Министерство на земеделието удължи срока за заявленията за директни плащания

в. Стандарт

Министерството на земеделието удължи срока за подаване на заявления за директни плащания без санкции до 29 май 2017 г., съобщиха от ведомството.

Днес в официалния вестник на ЕС беше публикуван регламент, с който се дава възможност за удължаване на крайния срок за подаване на заявленията за директни плащания и за извършване на изменения в подадени заявления за кампания 2017 г.

Изтичането на капитали от Русия достигна 21 млрд. долара

в. Монитор

Чистият отток на капитали от Русия за първите 4 месеца на годината е достигнал 21 млрд. долара, надвишавайки 2,1 пъти сумата за същия период на 2016 г., сочат данни Централната банка на РФ (ЦБР), цитирани от RNS.

През март шефката на ЦБР Елвира Набиулина прогнозира, че за 2017 г. изтичането накапитали няма да надвиши 13 млрд. долара. Тя обоснова сметките си с намаляването на дълговете на руските фирми към чужди кредитори.
За цялата минала година от Русия са изтекли 15,4 млрд. долара.


Китай инвестира 600 млрд. долара в чужбина през следващите 5 години

в. Монитор

Китай планира в близките 5 години да влага по 120-130 млрд. долара в чужбина, съобщава Reuters. Агенцията цитира изявление на зам.-председателя на Комисията по националното развитие и реформите Нин Цзичже. Такта за целия период до 2020 г. Пекин ще вложи извън страната не по-малко от 600 млрд. долара.
Нин уточни, че през миналата най-голямата комунистическа държава е инвестирала зад граница 170 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още