fallback

Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение, смята макроикономистът

10:09 | 05.06.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е склонна да допусне страната ни да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II. Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение. 

Това коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии, в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско - на регионалното и общинското ниво.

В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричен съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на "изграждането на сградата на Европа" на основата на четирите свободи, коментира още Ганев.

„Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, б. ред.) малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко а ла Марио Пузо. Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, аргументира се макроикономистът.

По думуте му е факт, че от десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.

Дали това са риторични приказки след Brexit? Отговора ще намерите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
fallback