fallback

Преглед на печата за 19 януари

07:43 | 19.01.18 г.

Кметовете ще могат да наемат частна охрана за целите градове

в. Сега

Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на целите населени места. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия закон за частната охранителна дейност.  Със закона се въвежда нов лиценз, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули. В момента практиката е кметовете на по-малките населени места да подписват договори с частни охранителни фирми за училища, охрана на паркове, на водоеми, отделни общински сгради и др. 

БГ бутилираща компания ще изнася вода за Южна Корея

в. Монитор

Бутилиращата компания Девин е сключила договор за дистрибуция на територията на Южна Корея. Съгласно споразумението, родната компания ще предоставя натурална минерална, газирана и изворна вода, която първо ще бъде предлагана първо на Корейския полуостров, а след това в други азиатски страни.

Срокът на партньорското споразумение между Девин и южнокорейската компания Енсийкс енд Хюман Ко е за период от три години, с опцията да бъде удължен при интерес от двете страни.

Представяме родните храни в отделна палата с 30 щанда

в. Монитор

България ще се представи за първи път със самостоятелна палата на най-голямото в света изложение за земеделие, храни и градинарство в света „Зелена седмица“ в Берлин, което се открива в петък и продължава до 28 януари, съобщиха от земеделското министерство. Възможността да имаме е щанд е, защото сме страна партньор или своеобразен домакин, уточниха от ведомството. Досега България е участвала само с щандове.

България се представя за 29-и път на изложението, но за първи път ще бъде страна - партньор на изложението.

Жалбите от лоши стоки изместиха пътуванията

в. Монитор

Потребители са се жалвали от некачествени купени или подарени стоки по време на празничните дни. Това сочи справка на Комисията за защита на потребителите, предоставена на „Монитор“. Тогава 100 граждани са потърсили връзка с контролния орган. За разлика от минали години обаче не е имало оплаквания за сериозни нарушения в сферата на туризма. В същото време обаче запитванията от страна на потребителите са се увеличили с една трета спрямо същия период на 2016 година. Тогава оплакванията са били най вече във връзка с ползването на пакети за туристически услуги.

Утвърдиха поевтиняването на роуминга с Македония

в. Стандарт

Правителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 г. в Струмица Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги.

Документът предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 05.09.22 г.
fallback