IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентинел – Принсипал ще разчита на продажби чрез инвестиционните посредници

От 12 декември започва публичното предлагане на дялове от фонда

13:03 | 09.09.05 г.
Сентинел – Принсипал ще разчита на продажби чрез инвестиционните посредници

Договорен фонд Сентинел – Принсипал ще разчита на продажби чрез инвестиционни посредници, каза при представянето на фонда изпълнителният му директор Валентин Карабашев. Емисионната цена на един дял ще бъде с 0,5% над нетната му стойност. Цената на обратно изкупуване е равна на нетната стойност на един дял, ако обратното изкупуване се извършва до 90 дни след придобиването на дяловете.

От 12 септември започва предлагането на дялове от фонда, като те ще могат да се записват на гише в офиса на управляващото дружество "Сентинел Асет мениджмънт" АД и офисите на ИП "Евро-Финанс" АД.

Инвестиционните посредници могат да начисляват такса или комисионна на клиентите си над емисионната цена и цената по обратно изкупуване на договорен фонд Сентинел – Принсипал. Така клиентите ще могат да купуват дялове от фонда без да сменят посредника си. От УД Сентинел Асет Мениджмънт АД обмислят да поемат разходите на посредниците по покупка на дялове от Сентинел – Принсипал, каза Симеон Петков, председател на управителния съвет на управляващото дружество и представител на акционера ИП "Евро-Финанс" АД.

При комуникацията между посредника и управляващото дружество не се дължат такси на БФБ-София и Централен депозитар, което позволява комисионната да бъде сравнително ниска. Сентинел няма да разчита на мрежа от офиси, чрез които да се набират средства за фонда.

Договорният фонд Сентинел – Принсипал ще бъде с балансиран рисков профил – делът на акциите ще бъде до 50% от активите, делът на корпоративните облигации - до 30% и делът на корпоративните облигации - също до 30%. Валентин Карабашев обяви, че активи на Сентинел – Принсипал ще бъдат инвестирани и в книжа на чужди емитенти, с което ще се преодолеят част от недостатъците на българския пазар, като ликвидността например.

Договорният фонд Сентинел – Принсипал ще бъде най-големият фонд, стожерът на фондовете, които ще изградим“, заяви Симеон Петков.

Очакванията на ръководството на Управляващото дружество са фондът да надхвърли границата от 500 хил. лв. в кратки срокове. До набирането на този капитал фондът не може да извършва обратно изкупуване.

Инвестиционният консултант Георги Боцев ще предлага инвестиционни решения, като четиричленният съвет на УД ще взема важните решения, а оперативните ще се вземат от изпълнителния директор Валентин Карабашев. Портфейлът на дружеството ще се обявява ежедневно в Интернет страницата www.sentinel-am.bg, където ще се публикуват и цените по обратно изкупуване и емитиране на дялове.

От Сентинел обмислят листване на дружеството на БФБ-София. В отговор на журналистически въпрос Карабашев заяви, че трябва да се прецени дали разходите по листването на фонда носят достатъчно ползи чрез рекламата на Сентинел – Принсипал от публикуването на данни за фонда в страницата на БФБ-София.

Обявили сме пред инвеститорите, че според действащото в момента законодателство доходът от дялове в договорни фондове се облага, като се надяваме инвестициите в дялове на договорни фондове да бъдат данъчно приравнени към инвестициите в акции на инвестиционни дружества от отворен тип, които в момента се радват на нулево данъчно облагане.

На срещата се изказаха опасения, че има вероятност да се наложи единна данъчна ставка за доходите и от двата типа активи – дялове в договорен фонд и акции в инвестиционно дружество от отворен тип, както и данъчна ставка за доходите от търговия на ценни книжа, приети на регулираните пазари.

Свързани компании:

ДФ ЕФ Принсипал(SPKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още