IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Имидж най-накрая взе Бояна филм

След продължителни преговори договорът за приватизация на 95% oт капитала на Киноцентъра вече е официално подписан

15:40 | 24.01.06 г.
Ню Имидж най-накрая взе Бояна филм

Договорът за приватизацията на 95% от капитала на Бояна филм с купувач Ню Имидж България бе подписан преди броени минути в Агенция за приватизация.

Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на АП Тодор Николов и Дейвид Варод, директор на Ню Имидж. 

„Всички документи са подготвени. Няма технически причини тази сделка да не може да бъде подписана“, заяви шефът на АП, добавяйки, че: „Това със сигурност ще остане една от най-оспорваните сделки. Имаше различни атаки срещу нея и затова за мен това ще е една от най-спорните сделки, които трябва да подпиша“.

„До този момент, включително към този час, няма решение, което да дава основание сделката да бъде спряна и оттук-нататък моята позиция е, че сделката приключва и най-важното след подписването ще бъде на направим всичко необходимо условията, които са предложени в договора, да бъдат спазени, от една страна, и от друга страна - тази сделка да даде възможност за развитие на Бояна като модерно и силно киностудио, в което да се произведат голямо количество филми. Също така чрез ангажиментите, които поемаме, да се даде възможност за финансиране на български фирми. И като краен резултат България наистина да е едно от местата, в които се развива киноиндустрията“, каза още Николов.

„Смятам, че най-големият победител от тази сделка ще бъде българската филмова индустрия“, заяви от страна на Ню Имидж Варод.

АП официално одобри двустранно парафирания проект на договор за продажбата на Киноцентъра на 16 януари тази година. В капитала на дружеството са включени 302 хил. кв. м земя в Бояна, 14 хил. лв. м сграден фонд, пет почивни бази, три апартамента, осветителна, снимачна и звукозаписна техника и др. Бояна филм няма кредити и задължения, а дружеството за девета поредна година реализира печалба, като резултатът за миналата година е 192 хил. лв. 

Ню Имидж България бе избран за участник, спечелил конкурса за Бояна филм, на 24 юни 2005 г. Компанията купува 446 426 броя акции, представляващи 95% от капитала на дружеството. Предложената цена бе 12,224 млн. лв. и инвестиции в размер на 30,511 млн. лв. Според условията на конкурса, 30% от капитала на “Бояна филм” ЕАД са включени в списъка на търговските дружества с държавно участие в капитала при приватизацията, на които се допуска плащане с непарични платежни средства. 

По време на преговорите около сделката Министерството на културата направи промяна в предварителния договор, които задължават купувача да запази предмета на дейност и земята на Бояна филм за 20 години. Ню Имидж прие условията, като заяви, че те не противоречат на плановете й за развитие на дружеството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още