fallback

ББР инициира създаването на иновационен фонд към „Три морета“

ББР преглежда и 3-годишната си стратегия, която ще бъде насочена към подпомагане на интензивното развитие на малки и средни предприятия, каза Илия Лингорски

12:32 | 28.08.21 г. 1

Българската банка за развитие (ББР) инициира създаването на иновационен фонд към инициативата „Три морета“, който ще подкрепя развитието на иновативни компании. ББР преглежда и 3-годишната си стратегия, която ще бъде насочена към подпомагане на интензивното развитие на малки и средни предприятия, особено в прилагането в тях на дигитализация и енергийна ефективност. В същото време банките за развитие като цяло ще имат много важна роля във възстановяването на Европа след пандемичната криза и в процеса на Зеления преход. Това са част от тезите, които застъпи Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие пред Bloomberg TV Bulgaria.

Големият структурен и фундаментален за икономиките проблем, който стои пред всички страни в инициативата „Три морета“, е догонването на развитите икономики в ЕС. При разширяването на съюза очакванията бяха за много по-бърз на конвергенция, припомня Лингорски. Това не се случи, не и без негативното влияние на кризите, през които светът премина в последните 15 г., казва икономистът.

Фондът към инициативата, който е създаден от девет банки за развитие като акционери, сред които и ББР, вече направи своите първи три инвестиции, които са в трите приоритетни направления – дигитализация, транспортна свързаност и енергия и енергийна свързаност, със силен фокус върху възобновяемата енергия. В последното направление инвестицията е в компанията Enery, където ще има голям български компонент по отношение на генериране на соларна енергия, посочи гостът.

Във фонда вече има събрани 1 млрд. евро, но той остава отворен и много активно се работи по отношение на привличането и на частния капитал, обяснява още той.

Това, което се случи в София, първо по инициативата на президента Румен Радев и после идеята бе доразвита от министър Асен Василев, е добавянето на още един аспект на свързаност на тези страни, а именно по отношение на науката, изследователската дейност и иновациите, продължава той. Още в София започнаха дискусиите за създаване на още един фонд към „Три морета“, но не за инвестиции в инфраструктура, а  насочен към инвестиции, които подпомагат развитието на иновативни компании, ползващи тази инфраструктура или които имат голям потенциал да се развият в резултат на инфраструктурното развитие, особено когато става въпрос за дигитализацията.

ББР води активни разговори с другите банки акционери за създаването на този втори инструмент за подкрепа на иновативни компании, обяснява Лингорски. Банката подготвя и миниконференция, в която ще поканят и фондовете, които инвестират в рисков капитал, особено в иновативните сектори. Акцентът няма да е само върху дигитализацията и софтуера, но и на жизненоважни сектори, свързани с природните науки, като биотехнологиите.

Целият разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
fallback