fallback

Блъф и PR ход ли е искането на Путин плащането на газа да е в рубли?

Цената на синьото гориво не се променя – „Газпромбанк“ ще конвертира плащанията, уточняват Васко Начев и Лъчезар Богданов

12:24 | 01.04.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Икономистът Лъчезар Богданов също е на мнение, че искането на Русия доставките на природен газ да се плащат в рубли е „политически акт за вътрешна консумация“. В ефира на БНТ той коментира, че по този начин Владимир Путин иска да покаже, че Русия е силна и че тя също може да налага правила.

Богданов е категоричен, че цената на газа не се променя. „Няма да се налага да купуваме рубли. Плащането ще продължи да се извършва в долари и евро, както е по договор. Банката на „Газпром“ после ще обръща плащанията в рубли“, уточни икономистът.

По думите му това е единственият начин в руската икономика да влязат евро и долари, с оглед на наложените санкции заради войната в Украйна.

Мораториумът на цените на тока, парното и водата отпадна от днес. Според Начев той внесе успокоение в крайния потребител с информацията, че каквото и да се случи на пазара до края на март "никой от нас няма да го усети".

„Индиректно ние видяхме какво се случи с цените на стоки, услуги, доста бързо вървяха в посока нагоре и за последните три месеца процентите са доста повишени. Цената на газа не беше под мораториум и няма как да бъде, защото това е вноска суровина, за която не важат условията в България", обясни експертът.

Той подчерта, че всичко минава през международните борси и каквото е цената там – такава е и в България.

"Няма причина електроенергията да бъде повишавана, тъй като излизаме от отоплителния сезон и разходът за електроенергия рязко ще падне. Същото важи и за природния газ. Но както знаем – и компенсации, и помощи никога не стигат. Въпреки всичко, те бяха глътка въздух за бизнеса“, отчете Начев.

Той напомни, че българската икономика е енергоемка и трябва да се върви в посока намаляване на ползването на електроенергия при производство на една или друга стока. По думите му обаче, това не е никак лесно да се случи.

"Електроенергията ще остане скъпа за много дълъг период от време. Този месец виждахме нива на електроенергия като цена от 800 лв. за мегаватчас, това е непосилно, за който и да е бизнес", смята енергийният експерт.

Кои са плюсовете и минусите  на мораториума върху цените на тока, парното и водата?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
fallback