IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградата „Най-добро корпоративно управление“ ще бъде връчена на 29 юни

Инвестор.БГ е сред кандидатите за голямата награда; едноименният сайт на компанията е номиниран в категория „Медия, най-пълно и правдиво отразяваща събитията на капиталовия пазар“

14:48 | 23.06.06 г.
Наградата „Най-добро корпоративно управление“ ще бъде връчена на 29 юни

За четвърта поредна година Асоциацията на инвеститорите ще връчи приза за "Дружество с най-добро корпоративно управление", стана ясно на проведена днес пресконференция. Номинираните компании за голямата награда за 2005 са: Индустриален Холдинг България АД, ИД Златен лев АД, Софарма АД, БТК АД и Инвестор.БГ АД.

Церемонията по награждаването ще се състои на 29 юни във Военния клуб в столицата.

Освен голямата награда, са създадени и четири допълнителни категории като за всяка от категориите има по пет номинации.

За категорията "Медия, най-пълно и правдиво отразяваща събитията на капиталовия пазар" са номинирани Investor.bg, Дарик радио, вестник "Пари", вестник "Дневник" и Finance.news.bg.

В категорията "Принос към развитието на капиталовия пазар в България" ще премерят сили Ивайло Николов, Ралица Агайн, Димана Ранкова, Тодор Брешков и Николай Мартинов.

От тази година са добавени две нови категории - "Финансова институция на капиталовия пазар с най-добро корпоративно управление" и "Дружество с мажоритарно държавно участие". В първата категория са номинирани ЗПАД ДЗИ АД, ТБ ОББ АД, ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД, ТБ ЦКБ АД и ЗПАД Булстрад.

"Наблюдава се излизане на финансовите институции на фондовата борса, което трябва да бъде забелязано и отличено", заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на инвеститорите Стою Недин.

"Категорията "Дружество с мажоритарно държавно участие" е една различна практика, при която се наблюдава смесване на бизнеса със социалните проблеми. Бизнесът си е бизнес и държавата като собственик трябва да се грижи за неговия просперитет", допълни той.

Изборът на "Дружество с най-добро корпоративно управление за 2005 година" ще се извърши въз основа на Карта за оценка с 37 ясни критерии от комисия в 13- членен състав. Критериите са обединени в 5 основни групи (всяка от които носи различен брой точки): ангажираност с корпоративното управление (15 т.), права на акционерите (25 т.), прозрачност (20 т)., управителни, контролни и изпълнителни органи (25 т.) и счетоводство и финансов контрол (15 т.).

"Критериите са заимствани от англо-саксонския пример, тъй като нашата практика е близка до европейската, при която има сблъсък на интереси предимно между мажоритарния и миноритарните собственици" каза Стою Недин.

Конкурсът се организира с цел да бъдат стимулирани българските публични дружества и борсовата търговия като цяло, като се отличат добрите корпоративни практики.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Инвестор.БГ АД(IBG)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

ИД Златен лев АД - преобразувано в ДФ Златен лев(3Z4)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още