IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ ще секюритизира вземания

Инвестициите на дружеството ще бъдат разпределени във вземания по банкови кредити, лизингови договори, както и вземания от физически и юридически лица

15:29 | 01.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ ще секюритизира вземания
В рамките на следващите две години Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ планира да инвестира около 5 млн. лв. в придобиване на диверсифициран портфейл от вземания, става ясно от публикувания на сайта на БФБ проспект на дружеството.

Инвестициите на дружеството ще бъдат разпределени във вземания по банкови кредити, лизингови договори, както и вземания от физически и юридически лица.

Вземанията по банкови кредити са нискорискови и с високо ниво на обезпеченост, което ще позволи на дружеството да намали общия риск на портфейла. Вземанията по лизингови договори са интересни най-вече заради сравнително високите лихви по тях в сравнение с банковите, както и очаквания бум на този вид кредитиране през следващите години. Вземанията от физически лица включват предимно вземания по банкови и кредитни карти, както и задължения към различни „utilities” компании от типа на мобилни оператори.
 
Предвижда се покупката на вземания, с изключение на тези по банкови кредити, да става с дисконт спрямо номиналната им стойност, като допусканията са той да е средно 2% за лизинговите вземания, 20% за вземанията от фирми и 10% за вземанията от физически лица. По отношение на матуритета на вземанията, по-голямата част от тях ще са с падеж от 1 до 5 години.
 
Средногодишният лихвен процент по вземанията е съответно 7% за вземанията по банкови кредити, 10% по лизинговите вземания, 10% по фирмените вземания и 12% по вземанията от физически лица.

Освен с първоначално внесения капитал в размер на 500 000 лв. и средствата, набрани чрез първоначалното увеличение на капитала, Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ планира да финансира дейността си с банков кредит или облигационна емисия в размер от около 4,350 млн лв. Конкретният вид на финансирането ще се определи от Съвета на директорите в съответствие с пазарната конюнктура, като е направено допускането, че лихвите по кредита ще са в размер на 7% годишно.

Годишното възнаграждение на обслужващото дружество е в размер на 3% от средногодишния размер на активите на дружеството + 20% от реализираната печалба, ако има такава. Възнаграждението на Съвета на директорите е в размер на три минимални работни заплати месечно + 1% от средногодишния размер на активите.

Според направените разчети от Кепитъл Мениджмънт очакват печалба за 2006 и 2007 г. в размер на 304,5 хил. лв.

Първичната продажба на емисията права от първоначалното увеличаване на капитала на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ-София ще стартира от 4 септември 2006 г. чрез смесен закрит аукцион. Срещу всяко от 150-те хил. права ще може да се запише една акция с номинална и емисионна стойност от 1 лев. Присвоеният борсов код на издадените права на Първичен пазар е R1CAPM.

Вторичната търговия ще тече между 4 и 15 септември, а крайната дата за прехвърляне на правата е 19 септември. Присвоеният борсов код на издадените права на неофициален пазар е R2CAPM, като акциите ще се записват до 12 октомври.

ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт ЕАД, което е 100% собственост на Химимпорт, притежава 70% от дружеството, докато ЗАД Армеец е с 30% дял.

Свързани компании:

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ(CAPM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още