IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН препоръча на ЦД промени в правилника след проверка на сделки с „Каучук“

Съставени са и 6 акта на управляващите Каучук АД заради нарушения на специалния режим на ЗППЦК за разпореждане с активи на публично дружество на значителна стойност

13:17 | 20.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
КФН препоръча на ЦД промени в правилника след проверка на сделки с „Каучук“

Комисията за финансов надзор е извършила тематична проверка на Централен депозитар АД (ЦД) относно спазване на разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и актовете по прилагането му по повод на две сделки за покупко-продажба на пода на БФБ-София, съобщиха от комисията. Сделките са за 353 284 и 127 284 акции на „Каучук” АД, или общо на 480 568 броя, представляващи 51,01% от капитала на дружеството.

Сделките са кръстосани блокови сделки и са сключени на 4 април 2006 г. Продавач и по двете сделки е „Каучук – 97” АД, гр. Пазарджик, притежаващо контролния пакет акции в „Каучук” АД, а купувачи са съответно „Каучук България” ООД и Виктория Валентинова Цветанова.

Със запорно съобщение от 5 април 2006 г. на държавен съдия-изпълнител на Пазарджишки районен съд (т.е. запорното съобщение е издадено, след като сделката вече е сключена на БФБ-София АД и подлежи на приключване от Централен депозитар АД), се налага запор върху 480 568 броя безналични акции от капитала на „Каучук” АД, собственост на „Каучук - 97” АД, гр. Пазарджик в полза на „Каучук – 97” АД. Сетълмент на сделките от 4 април 2006 г. не е осъществен.

Видно от уведомление на Централен депозитар от 22 юни 2006 г., получено в КФН, на 15 юни е осъществен сетълмент на сделка за покупко-продажба на 353 284 броя акции от капитала на „Каучук” АД с продавач „Каучук България” ООД и купувач „Химимпорт” АД.

Следователно сетълментът на тази сделка неминуемо е бил предшестван от сетълмент на сделката от 4 април (с купувач „Каучук България” ООД), който първоначално е бил „отложен” поради наложения запор.

Въз основа на събраните в хода на проверката данни КФН е установила, че не са осъществени съставите на административни нарушения, регламентирани в ЗППЦК, които да налагат търсене на административно-наказателна отговорност на Централен депозитар АД. Така че тематичната проверка е приключена с изготвяне на констативен протокол на 15 септември 2006 г., като са отправени и две препоръки към Съвета на директорите на ЦД.

Първо, Съветът на директорите на ЦД трябва да провери дали е необходимо в правилника на депозитара да намерят отражение осъществените в хода на тематичната проверка промени в технологията и системата за генериране на данни за вписаните и съответно заличени запори/залози в регистъра на особените залози, воден от ЦД. Ако това е така в срок от една седмица след приключване на проверката се препоръчва Съветът на директорите да вземе решение за нужните изменения и да представи доказателства в КФН относно взетите решения.

В случай че няма необходимост от подобна промяна в правилника, следва в едноседмичен срок, да се представят доказателства в КФН относно трайното изменение в технологията и системата за генериране на данни, относими към вписаните и съответно заличени запори/ залози в регистъра на особените залози, воден от ЦД, което да гарантира правата и законните интереси на притежателите на ценни книжа.

И второ - ако ЦД не представи исканите доказателства в указания срока, КФН ще открие производство по издаване на индивидуален административен акт за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 212, ал. 1, т. 1 от ЗППЦК. Това означава, че депозитарната институция ще е задължена да предприеме „конкретни мерки, необходими за предотвратяване и отстраняване на нарушенията, на вредните последици от тях или на опасността за интересите на инвеститорите“.

Също днес комисията обяви и резултатите от извършена проверка през месец май на „Каучук” АД относно спазване на специалния режим на ЗППЦК за разпореждане с активи на публично дружество на значителна стойност.

Констатирани са две нарушения в резултат на тази проверка, които бяха оповестени и през юли. Осъществени са сделки от страна на „Каучук” АД с участие на заинтересовано лице, в резултат на които възникват задължения за дружеството, надвишаващи законово установените прагове. Второто нарушение е, че са осъществени и сделки от страна на „Каучук” АД с участие на заинтересовано лице, в резултат на които вземанията за дружеството също надхвърлят законовите прагове.

Във връзка с резултатите от извършената проверка и констатираното неизпълнение на законовите разпоредби, на 14 септември 2006 г., са съставени шест Акта за установяване на административно нарушение които са връчени по надлежния ред на лицето, представляващо и управляващо „Каучук” АД към датата на извършване на нарушенията.

Свързани компании:

Каучук АД(KAU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още