IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хлябът удря лев за килограм до Нова година

Въвеждането на нови системи за безопасност на храните ще доведе до затваряне на много малки фирми, които нямат възможност да обслужват кредити

16:58 | 27.09.06 г.
Хлябът удря лев за килограм до Нова година
До Нова година цената на най-продавания бял хляб ще достигне психологическата граница от един лев за килограм, обявиха на пресконференция днес от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България", цитирани от Dnes.bg.

В момента цената на белия хляб е 92-94 стотинки за килограм. Преди месец тя е била 90 стотинки. С около 5-6 стотинки по-евтино се продава килограм хляб от типа "Добруджа".

В цялата страна се наблюдава плавен и непрекъснат растеж на цената на най-продавания хляб с около 2-3 стотинки на килограм и в рамките на една година тя ще премине един лев, алармираха хлебопроизводителите. Според тях цените на хляба у нас гонят европейските.

Причините са много, като една от основните е не толкова суровината, колкото въвеждането на различни изисквания и стандарти в производството и необходимостта от увеличаване на заплатите на заетите в сектора.

Въвеждането на нови системи за безопасност на храните ще доведе до затваряне на много малки фирми, които нямат възможност да обслужват кредити, казаха още хлебопроизводителите.

Според тях в рамките на една година около половината от фирмите в бранша ще спрат дейността си. За последните 20 дни в София са затворени девет фурни.

В момента в бранша са заети близо 120 хиляди души. Заради ниското заплащане в хлебопроизводството има недостиг на работна ръка. Средната заплата е 280-300 лева, казаха още от асоциацията.

Особено трудно е да се задържи квалифицираният персонал и не се изключва възможността да се наложи внос на квалифицирани работници от чужбина.

По данни на асоциацията сивият сектор в хлебопроизводството в България в момента е около 60 процента, което се дължи на липсата на достатъчен контрол, твърдят хлебопроизводителите.

Според тях засиленият контрол след членството на България в ЕС ще свие сивия сектор и ще подобри условията за тези, които искат да спазват правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още