IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Полимери АД

За подгласници екипът на Investor.bg обяви Пловдив Юрий Гагарин-БТ, Капитан Дядо Никола и Випом АД

08:49 | 14.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Полимери АД

Полимери АД е поредният победител в традиционната ни рубрика „Акция на седмицата”. За подгласници екипът на Investor.bg обяви Пловдив Юрий Гагарин-БТ, Капитан Дядо Никола и Випом АД.

Акциите на Полимери отчетоха най-голям ръст през седмицата от компаниите в BG40, поскъпвайки с 37,93% до 8,8 лв. при изтъргувани 27 550 броя. В понеделник бе отчетено най-ниското ниво за петте борсови сесии от 6,3 лв. за брой, докато в четвъртък бе постигнат исторически максимум по позицията на цена от 9,40 лв. за акция. В петък бяха изтъргувани само 52 от акциите на Полимери по 8,80 лв. всяка, като офертите останаха на нива 8,45 „купува“ и 8,80 лв. „продава“.

Полимери продължава да показва завидни ръстове в продажбите. Ходовете на мениджмънта са добре премерени и навременни. Обновяването на мощностите е в паралел с подобряването условията на външния пазар. Технически търгуваните акции са много малки като обем и лесно може цената да излети нагоре, но на пазара може да дотежи пакетът на БХК. Основният минус обаче си остава мажоритарният собственик и фокусите с покриването на печалбата“, коментира за Investor.bg Красимир Атанасов от ИП Елана Трейдинг.

Печалбата на Полимери АД за полугодието се понижи до 781 хил. лв. спрямо 4,07 млн. лв. година по-рано въпреки нарастването на нетните приходи от продажби за периода с 21% до 21,698 млн. лв. Основната дейност на дружеството е производство на течен хлор, сода каустик, солна киселина, хлорна вар, карбид, винилхлорид и емулсионен поливинилхлорид.

Още в края на 2005 г. Общото събрание на АКБ Корпорация ХАД-София упълномощи Съвета на директорите на дружеството да продаде дяловото си участие в Полимери АД – Девня, но сделка все още е не осъществена. Холдингът притежава 60,58% от капитала на Полимери, докато Българска Холдингова Компания е с дял от 18,12 на сто.

За петте борсови сесии книжата на Юрий Гагарин – БТ загубиха 9,38% от стойността си, като в петък затвориха на средно ниво от 35,95 лв. През седмицата се изтъргуваха общо 34651 акции на стойност от 1,3 млн. лв.

В началото на седмицата стана ясно, че Баранко ЕООД, 100% собственост на регистрираното в Кипър дружество Баранко Ко. Лимитид, е новият собственик на 67% от капитала на Пловдив-Юрий Гагарин. На проведения закрит аукцион на 3 октомври купувачът плати за 672 616 акции 27,606 млн. лв., или по 41,04 лв. за брой.

В четвъртък Баранко ЕООД прехвърли на блоков сегмент 180 703 акции на Юрий Гагарин-БТ по 41,05 лв., представляващи 18% от капитала на тютюневото дружество, на Комсо Табако ООД.

Баранко намали дяловото си участие в капитала на Юрий Гагарин-БТ до 49 на сто и по този начин избягва отправянето на търгово предложение към останалите акционери на дружеството.

По повод придобиването на 67% от акциите на Юрий Гагарин - БТ АД, и впоследствие продажбата на част от този пакет чрез блокова сделка, КФН откри проверка на дружествата купувачи по двете сделки за свързаност между тях по смисъла на ЗППЦК, наличие и произход на средствата, опит и квалификация в този вид търговска дейност. Резултатите от проверката ще бъдат своевременно оповестени, обявиха от КФН в петък.

Рекордна стойност от 95 лв. за ценна книга достигнаха през седмицата книжата на Капитан Дядо Никола АД, като се повишиха с 2,57% за петте сесии при изтъргувани общо 465 броя. След приключването на търговията в петък офертите по позицията останаха на нива от 92,80 лв. „купува“ и 95,50 лв. „продава“.

Във вторник стана ясно, че дружеството възнамерява да кандидатства за оборотен и инвестиционен кредит на обща стойност 3,6 млн. лв. пред Обединена българска банка. Инвестиционният кредит е в размер на 3 млн. евро и е със срок на издължаване 84 месеца (24 месеца гратисен период и 60 месеца срок на погасяване), а оборотният кредит възлиза на 600 хил. евро и е със срок на издължаване 12 месеца.

Габровският производител на PVC изделия планира закупуване на 40 броя шприц-машини за производство на свързващи части. Като обезпечение на заема ще бъде предоставена договорна ипотека върху недвижими имоти, собственост на дружеството, както и залог върху бъдещи дълготрайни материални активи, които ще бъдат закупени със средствата от заема.

Видинският производител на помпи и помпени агрегати Випом АД повиши пазарната си капитализация с над 25% на седмична база до рекордните 17 лв. за ценна книга при обем от общо 21 955 броя. Търсене има на 16,30 лв., а оферти за продажба - на 16,90 лв.

Компанията има печалба от 140 хил. лв. за полугодието спрямо 67 хил. лв. за съответния период на миналата година. Основните акционери са Pandects Co Ltd-Кипър и N&A Co Ltd-Кипър с дялови участия съответно от по 25,55 и 20,95 на сто, докато ТК-Холд АД-София е с 25,44%. Останалите акционери в дружеството са Приви АД-София и ИД Индустриален Фонд с 5,25 и 5,96 на сто от капитала.

Свързани компании:

Випом АД(VPOM)

Полимери АД(51P)

Капитан Дядо Никола АД(3KN)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още