IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пазим морето чисто с проект за 10 хил. долара

До 2013 г. трябва да се поставят табели на всеки плаж със схеми и информация относно чистотата на водата за къпане на няколко езика

13:41 | 11.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ще пазим морето чисто с проект за 10 хил. долара

Общо 10 200 долара е стойността на проект за чистотата на морските води, огласен по време на Кръгла маса в Басейнова дирекция Варна. Инициативата за него е на Агенцията за регионално развитие и цели да уведоми обществеността за управлението на водите за къпане.

До април 2007 г. трябва да бъде изготвен екологичен доклад за състоянието на зоните за къпане според всички налични данни на различните институции във Варна.

Нормативите на европейската директива за качеството на водите за къпане ще ги класифицират като лоши, задоволителни, добри и отлични.

Новите разпоредби влизат в сила от 24 март 2008 г.

Ако според резултатите 5 поредни години водите за къпане са лоши, ще бъде въведена постоянна забрана за къпане. Страните членки могат да поискат и по-ранно вето, ако преценят, че постигането на задоволително състояние на водите е практическо невъзможно или твърде скъпо. Докато чистотата на водите не стигне поне оценка – “задоволителна”, има реална опасност къпането в морето да бъде забранено. Варненското крайбрежие има зони с лошо качество на водите, съобщи Радка Траянова от Регионалната инспекция по опазване е контрол на обществено здраве (РИОКОЗ).

В момента нито една организация не предоставя информация доколко чисти са морските води.

До 2013 г. трябва да се поставят табели на всеки плаж със схеми и информация относно чистотата на водата за къпане на няколко езика.

Според експерти от РИОКОЗ, ако евронормите бъдат приложени веднага, това би довело до затваряне на половината плажове. Според досегашните изследвания на РИОКОЗ – Варна става ясно, че най-близки до задължителните европейски норми са крайбрежните зони на КК “Св.Св. Константин и Елена”, ТК ”Ривиера”, плажовете “Романтика”, “Шкорпиловци” и “Черноморец”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още