IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол Капитал Мениджмънт се фокусира върху пазарите от Източна Европа

Пазарите в региона предлагат добри възможности и са атрактивни за чуждестранните инвеститори, смятат от компанията

15:40 | 17.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Карол Капитал Мениджмънт се фокусира върху пазарите от Източна Европа
През 2007 г. Карол Капитал Мениджмънт ще фокусира своята дейност на капиталовите пазари в Източна Европа, които предлагат изключително добри възможности, заяви на пресконференция днес Станимир Каролев, председател на Съвета на директорите на дружеството.

„Целта на компанията е да разработва продукти, които са привлекателни и за чуждестранните инвеститори. Според нашите проучвания те търсят регионално присъствие, което можем да им осигурим чрез възможностите за инвестиции в шест от водещите икономики в региона – България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия и Хърватска“, каза още Каролев.

През октомври 2006 г. управляващото дружество Карол Капитал Мениджмънт представи договорния фонд Адванс Източна Европа, който инвестира в акции на големи компании, включени в борсовите индекси на шестте страни. ИД Адванс Инвест, другата колективна инвестиционна схема, която Карол предлага, притежава активи в България и Румъния. В индивидуалните портфейли на доверително управление също са включени акции на компании от Източна Европа.

„Борсовите индекси в България регистрираха значителни повишения през изминалата 2006 г. Същевременно с това се повишиха оборотът и изтъргуваните обеми акции, като ясно се очертава тенденцията българският бизнес да търси все по-често финансиране чрез фондовата борса. През 2007 г. очакваме известно „охлаждане“ на ентусиазма на пазарните участници и по-скромна възвръщаемост. В дългосрочен план очакванията ни остават позитивни, имайки предвид навлизането на все повече чуждестранни инвеститори и активизирането на малките публични компании за набиране на свежи ресурси чрез борсата“, каза Даниел Ганев, портфолио мениджър на ИД Адванс Инвест.

„Пазарът в северната ни съседка също отчете силен ръст през 2006 г., макар и под нивата, наблюдавани у нас. Индексът ВЕТ нарасна с 22% за година, а по-широкият BET-C – с 28,5%. Миналата година бе осъществено най-голямото IPO в страната – това на Transelectrica на стойност 36 млн. евро. За 2007 г. предвиждаме намаляване на дела на българските компании в портфейла на ИД Адванс Инвест до 80% и увеличаване на този на румънските до 20%. За следващите три години очакваме около 20% средна годишна доходност“, каза още Ганев.

За 2006 г. ИД Адванс Инвест постигна доходност от 31,2%, в сравнение с 32,6% за 2005 и 38% за 2004 г.

„Дейността на договорен фонд Адванс Източна Европа е съсредоточена освен в двете нови членки на Европейския съюз – България и Румъния, така и към Русия, Сърбия, Украйна и Хърватска. Най-голям дял е отделен на руския пазар, който считаме за най-динамичен към момента. Индексът MICEX се повиши със 67,5% за миналата година, а RTS отбеляза ръст от над 70 на сто“, каза Александър Николов, портфолио мениджър на фонда.

„Движенията на цените на руската фондова борса по принцип са изключително резки, като и 2006 г. не направи изключение. Въпреки спада от близо 30% през месец май възходящият тренд бе подновен и индексите приключиха годината с изключителни резултати. Интересното е, че в момента съотношението цена/печалба на голяма част от руските компании е дори по-добро, отколкото в началото на 2006 г. Това се дължи на факта, че заедно с цените на акциите значително се подобряват и финансовите резултати на компаниите. През 2007 г. се очаква увеличение на капитала на най-голямата банка в страната – Сбербанк, приватизация на държавния телеком Связинвест и IPO-та на някои от най-големите банки, като Внешноторг Банк и Газпромбанк“, заяви още Николов.

„Сръбският фондов пазар също е интересен за нас, имайки предвид значителното навлизане на чуждестранни капитали и увеличения оборот на борсата. Индексът BELEX-15 повиши стойността си с 58% през 2006 г. За 2007 са предвидени приватизация в банковия сектор, увеличения на капитала на Агробанка и застрахователната компания Auto Moto Savez, както и IPO на петролната компания Nafta“, каза още той.

„Пазарът в Украйна е все още в начален стадий на своето развитие, но именно поради тази причина предлага добри възможности. Оборотът с акции на украинската борса нарасна с над 80% през 2006 г., а общата капитализация – с 37%. Индексът PFTS се повиши с 41,3% на годишна база. Сред основните недостатъци е нормативната уредба на пазара, която се нуждае от допълнително развитие“, смята Александър Николов.

„Фондовият пазар в Хърватска е един от най-развитите в региона. Основният двигател през изминалата година бе продажбата на фармацевтичната компания Pliva, която бе закупена от щатската Bar за 2,5 млрд. долара. В края на 2006 се осъществи приватизацията на нефтената компания Ina, като 17% от капитала бяха предложени на инвеститорите чрез първично публично предлагане. Впоследствие пазарът оцени компанията на 4 млрд. долара, или с 33% над цената на IPO-то. Борсовият индекс CROBEX добави 60,7% за годината“, каза още Николов.

По думите му през 2007 г. основният фокус на ДФ Адванс Източна Европа ще бъде насочен към Русия и Сърбия с дялове съответно от 32,6% и 26,9% от портфейла на дружеството. Очакваната средногодишна доходност е около 20% за следващите няколко години.
 
От Карол обявиха още, че при доверителното управление предлагат на своите клиенти два типа портфейли - „България“, при който инвестициите са само на БФБ – София и „Нова Европа“, при който средствата се разпределят между Русия, Румъния, Сърбия и България с цел по-голяма диверсификация. Постигнатите доходности при доверителното управление през 2006 са съответно 35,52% за България, 31,14% за Румъния, 42,84% за Сърбия и 56,2% за Русия.

Активите, които Карол Капитал Мениджмънт управлява към момента, възлизат на 60,8 млн. лв., в това число 36,7 млн. лв. в ИД Адванс Инвест, 18,8 млн. лв. на доверително управление и 5,3 млн. лв. в ДФ Адванс Източна Европа.

Свързани компании:

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още