IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София представи пет нови емисии ценни книжа

От днес стартира търговията с акциите от увеличението на капитала на Топливо, акциите на София Комерс – Заложни Къщи, ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ, Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ и с облигациите на Алма Тур

11:01 | 31.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Представители на Кепитъл Мениджмънт, Алма Тур, ЦКБ Риъл Истейт Фонд, София Комерс и Топливо. Снимка: Investor.bg
Представители на Кепитъл Мениджмънт, Алма Тур, ЦКБ Риъл Истейт Фонд, София Комерс и Топливо. Снимка: Investor.bg

Българска фондова борса – София представи официално пет емисии ценни книжа, които се въвеждат за търговия от днес – акциите от увеличението на капитала на Топливо, привилегированите акции на София Комерс – Заложни Къщи, книжата на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ и Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ, както и облигационна емисия на Алма Тур.

Средствата, набрани от увеличението на капитала на Топливо, отчасти вече са инвестирани в модернизацията на част от складовата база, усъвършенстване на логистиката, компютъризация на обмена на информация с клиентите и доставчиците. Проучваме и нови терени за строителство на обекти за продажби на газ пропан-бутан и други течни горива“, заяви Марин Стоянов, изпълнителен директор на Синергон Холдинг, притежаващ 74,45% от капитала на Топливо.

Предвиждаме през следващите две години и половина в дружеството да бъдат инвестирани над 10 млн. евро, като вероятно част от средствата, които ще бъдат набрани от предстоящото увеличение на капитала на холдинга, също ще бъдат насочени към Топливо. Някои от изискванията на Европейския съюз предполагат допълнителни инвестиции в модернизация на складовите помещения. Също така Синергон холдинг проучва терен за строеж на модерна бизнес сграда, в която да бъдат събрани повечето дружества от групата, като части от нея се предвижда да бъдат отдавани под наем на външни фирми“, допълни Стоянов.

От днес на БФБ – София се търгува емисия от 400 хил. привилегировани акции на София Комерс – Заложни Къщи АД.

Дружеството въведе нова информационно-счетоводна система в 90% от обектите, която ще позволи да се подобри отчетността и да се поддържа обща база данни. От IPO-то до момента са отворени 8 нови заложни къщи, като в много градове от страната имаме обекти, които се подготвят за откриване“, сподели Николай Христов, директор за връзки с инвеститорите на дружеството.

Изпълнителният директор на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ Вихрен Славчев заяви, че проектите на дружеството са все още в начален стадий, но очакванията на компанията са за раздвижване на пазара на недвижими имоти в страната след присъединяването към Европейския съюз и по-динамично развитие на компанията от тук нататък. Дружеството има проекти за изграждане на две жилищни сгради в София и Варна.

Емисията на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ бе представена от изпълнителния директор на дружеството Владимир Малчев. По думите му секюритизацията на вземания е един от неразвитите сектори на българския капиталов пазар, разполагащ с голям потенциал.

От днес за търговия се въвежда и петгодишна облигационна емисия на Алма Тур с общ номинал от 5 млн. евро, която е втората поред, издадена от дружеството. Годишният лихвен процент е равен на 6-месечния Euribor + 4%, а падежът е на 16 август 2011 година.

Средствата от емисията ще бъдат използвани за финансирането на двата нови проекта на компанията, свързани със строителство на обекти в Банско и в София“, заяви Любомир Панковски, изпълнителен директор на Алма Тур.

Свързани компании:

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ(CAPM)

ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ(CCBR)

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още