IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха се 6,12 млн. права на Ексклузив Пропърти АДСИЦ при цена 1,4 ст.

Грешка в закръглението доведе до прецедент пазарните оферти да се класират при по-ниска цена от лимитираните

12:09 | 26.02.07 г.
Продадоха се 6,12 млн. права на Ексклузив Пропърти АДСИЦ при цена 1,4 ст.

На приключилия в 11 ч. смесен закрит аукцион за продажба на 7,5 млн. права, търсенето надвиши предлагането с 1,79 млн. права и аукционът се блокира при цена 1 ст. за право.

Така бяха продадени 6,12 млн. права, а останалите непродадени 1,38 млн. права ще се предложат на утрешния аукцион.

Всяко право дава възможност за записване на 1 акция при емисионна и номинална стойност 1 лв. Дружеството ще увеличи капитала си от 500 хил. лв. на 8 млн. лв. чрез издаване на 7,5 млн. акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. Броят на издадените права е 7,5 млн., което означава, че съотношението между издадените права и новите акции е 1/1.

Любопитна особеност от днешния аукцион, е че игралите с пазарни поръчки се класираха не по среднопретеглената цена, дори не и по минималната, а под нея, поради използваното от БФБ-София закръгление към втората цифра след десетичната запетая. Алгоритъмът на аукциона вероятно още не е настроен да работи с трета цифра след десетичната запетая.

Средната цена на изпълнение на лимитираните поръчки днес е 0,014 лв. за право, а класираната лимитирана оферта с най-ниска цена е при 0,011 лв. за право. Двете пазарни поръчки обаче се изпълниха при цена 0,010 лв. за право, тоест на цената, при която се блокира аукционът и според правилата му не е възможно сделка да бъде изпълнена на тази цена. Но поради проблем със закръглението се случи точно това. Двете пазарни поръчки за по 800 и 2000 лв. купиха съответно 80 000 и 200 000 права.

През ноември изпълнителният директор на дружеството Филип Фотев заяви  пред Investor.bg, че набраните 7,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в офис сграда на бул. "Тодор Александров" и строеж на луксозни дипломатически апартаменти в кв. „Изгрев“.

Фимико АД, собственост на Метатрон-МТ и Филип Фотев, притежава 70% от капитала на фонда, докато ИД БенчМарк Фонд-2 и Доверие Обединен Холдинг имат съответно 22 и 8%.

Свързани компании:

Права1 Ексклузив Пропърти АДСИЦ(R1EXPRO)

Права Ексклузив Пропърти АДСИЦ(R2EXPRO)

Ексклузив Пропърти АДСИЦ(EXPR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още