IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статус капитал очаква регионалните пазари да се спрявят по-добре от нашия

ДФ Статус финанси стартира с промоция

13:11 | 28.04.07 г.
Статус капитал очаква регионалните пазари да се спрявят по-добре от нашия

Статус финанси, вторият договорен фонд на управляващото дружество „Статус капитал” АД, стартира дейността си от 2 май. През първите две седмици от публичното предлагане, няма да се начислява такса за покупка на дялове. Промоцията ще важи за периода от 2 до 15 май включително.

Новият фонд ще инвестира в акции от финансови компании в Европа, като фокусът му ще бъде насочен към Балканския регион. Съгласно одобрения от Комисията за финансов надзор проспект, фондът може да инвестира в акции от пазарите на Европейския съюз, както и в Хърватска, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и страните от бившия СССР – Русия и Украйна.

Банковият сектор ще се развива динамично през следващите години, заради сравнително ниският процент на хората, които ползват такива услуги на Балканите, смята председателят на Съвета на директорите на „Статус капитал” Владислав Панев. Според него финансовите компании в региона имат по-голям потенциал за развитие в сравнение с останалите отрасли на икономиката.

Номиналната стойност на 1 дял от новия фонд ще бъде равна на 1 лев, като това ще бъде и продажната му цена за поръчките, подадени през първият ден от публичното предлагане. Банка депозитар ще бъде Ейч Ви Би Банк Биохим АД.

След приключването на двуседмичната промоция, цената за покупка на дялове от „Статус финанси” ще бъде равна на нетната стойност на активите на един дял плюс надбавка между 0,75% и 1,5% в зависимост от инвестираната сума. Фондът няма такси при обратно изкупуване, като то ще започне след достигане на законовия минимум на активите от 500 хил. лв.

Статус капитал” управлява най-печелившия договорен фонд от началото на 2007 г. „Статус нови акции”, който за първите 4 месеца на годината постигна доходност от 33,64 на сто. Портфейлът на фонда включва книжа от Хърватска, Сърбия, Румъния и България. Очакванията на „Статус капитал” са, че и през тази година чуждестранните пазари от региона ще се предствят по-добре от българския.

Свързани компании:

ДФ СКАЙ Нови Акции(3NPA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още