IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват лоша реколта от рози заради жегата

Засега средният добив от декар е около 100 кг, което е в пъти по-ниско от предишни години, когато са прибирани средно по 600 кг от декар

16:28 | 16.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват лоша реколта от рози заради жегата

Заради сушата и преждевременната жега тазгодишната реколта от рози ще бъде слаба, прогнозираха производители от Карловската котловина. Липсата на дъжд, дори на роса сутрин, в съчетание със силното слънце през деня и лекия вятър вечер изключително лошо се отразява на качествата на розовия цвят. Маслодайното растение ”обича” влага и по-прохладно време при цъфтеж, за да даде максимален рандеман от единица обем цветове.

Заради липсата на дъждове и роса пъпките не изцъфтяват равномерно и за по-дълъг период от време, а за няколко дни цъфтежът приключва. Розите са много леки, нямат аромат и реколтата ще бъде много лоша”, коментира председателката на земеделската кооперация в Карлово Зорница Дамянова.

Засега средният добив от декар е около 100 кг, което е в пъти по-ниско от предишни години, когато са прибирани средно по 600 кг от декар.

Подобно е положението и в цялата Розова долина. „Очаквам тази година да загубя около 20 тона цвят. Има много пъпки, но те прецъфтяват много бързо. Тъй като няма достатъчно работници, цветът може да се похаби и да губим по 500 кг рози на ден”, каза председателят на кооперацията в Сопот Петко Канагрохов. Миналата година от 140 декара са добити около 50 тона розов цвят, но тази година очакванията са за около 32 тона.

И частните стопани от с. Климент, където виреят над 1000 декара рози, обвиняват промените в климата за лошата реколта. „Очакваме загуби тази година. За съжаление розите вече не са толкова рентабилни, както преди 4-5 години”, коментираха производители, които през 2000 – 2002 година създаваха масово частни розови градини.

Изкупната цена на розовия цвят леко се вдигна и вече се търгува за 1,60 – 1,65 лв./кг. Преди седмица, когато стартира кампанията, началната изкупна цена тръгна от 1,50 лв./кг. Очакванията са изкупната цена да се запази до края на розобера. Цената е с около 25 – 30 ст./кг по-ниска в сравнение с предишната година. Надницата на берачите е около 60 ст./кг, което е повишение с 20 ст./кг спрямо 2006 г., тъй като работници се набират трудно, обясниха стопаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още