IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е държавата да плаща обезщетение на Дънди, предупредиха от МИЕ

В случай, че инвестиционното предложение на Дънди бъде отхвърлено по причини от екологично естество, дружеството може да претендира за обезщетение за нанесени вреди и пропуснати ползи в значителен размер

17:25 | 21.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно е държавата да плаща обезщетение на Дънди, предупредиха от МИЕ
Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подкрепя инвестиционните намерения на Дънди прешъс металс Инк (Дънди), става ясно от писменото становище на министерството, представено на парламентарната Комисия по околна среда и води.

Компанията работи в България по два проекта - добив на златни-медно-пиритни руди от находище "Челопеч" и търсене и проучване за метални полезни изкопаеми в площ "Крумовград", се припомня в становището. При реализацията и на двата проекта Дънди има проблеми от институционално естество с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

С оглед решаване на проблемите с поредица от писма Дънди предлага увеличаване на концесионното възнаграждение до 2,15%, платимо сто на сто; допълнителни плащания до 2 млн. лв. след възстановяване на капиталните инвестиции в проекта, срещу задължение на държавата да оказва съдействие за реализация на инвестиционното намерение на компанията в Челопеч.

В случай че инвестиционното предложение на Дънди бъде отхвърлено по причини от екологично естество, дружеството може да претендира за обезщетение за нанесени вреди и пропуснати ползи в значителен размер, предупреждават от МИЕ. Същевременно, мина „Челопеч" ще продължи да работи със затихващи функции с всички произтичащи от това негативни последствия.

„Междувременно, „Болкан минерал енд майнинг" ЕАД (БММ), (собственост на канадската компания – бел. ред.), е внесло в МОСВ аргументирано искане за издаване на Удостоверение за търговско откритие, за което няма законово основание за отказ и се е аргументирало, че в случай на липса на отговор ще приеме това като мълчаливо съгласие“, се казва в становището на МИЕ във връзка с друг проект.

Експертите от министерството смятат, че в случай на отказ за предоставяне на концесия за добив от находище „Хан Крум" по причини от екологично естество, на БММ ЕАД следва да бъде изплатено обезщетение от държавата в размер на минимум разходите за проучване, които към настоящия момент възлизат на около 30 млн. лв., без обезщетение за пропуснати ползи в съответствие с международната минна практика.

„Действията на МОСВ по двата проекта създават много тежък прецедент в бранша, който би имал тежки последствия върху инвестиционния климат в минно-добивния сектор в България и значителни преки финансови щети за държавния бюджет“, е заключението на МИЕ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още