IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водите за къпане във Варна все още са с незадоволително качество

Най-големи отклонения от нормите има на Централния и Офицерския плаж във Варна

14:40 | 29.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Водите за къпане във Варна все още са с незадоволително качество
Качеството на водите за къпане във варненския регион все още не е задоволително по критериите на ЕС, смятат специалистите от РИОКОЗ – Варна. Това стана ясно на заключителната кръгла маса относно управлението на водите за къпане и качеството им с участието на представители на Басейнова дирекция за Черноморския регион, РИОКОЗ-Варна, Добрич и Бургас.

Общото мнение беше, че отпадните води продължават да замърсяват морето. Най-големи отклонения от нормите има на Централния и Офицерския плаж във Варна, в “Св.Константин” – под минералния басейн, и “Панорама” на “Златни пясъци” под пречиствателната станция.

През март 2008 г. ще влезе в сила новата директива за водите за къпане. Специалистите отсега правят мониторинг и дават оценки на резултатите с “лошо”, “задоволително”, “добро” и “отлично” на 20-те зони за къпане на територията на Варна с около 50 морски плажа.

В края на 2015 г. България трябва да може да обяви пред ЕС, че състоянието на всички води в страната е поне “задоволително”. Ако обаче водите се класифицират като “лоши” пет поредни години, ще се наложи постоянна забрана за къпане в замърсения район. Проблемите идват основно от индустриалните предприятия, пречиствателните станции за отпадни води, нерегламентираните сметища, водния транспорт и свлачищата.

Освен рискове за здравето, замърсяването от отпадните води ще се отрази негативно и върху туризма, категорични са експертите след анализ на тревожните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още