IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът против платения контролно-пропускателен режим в Слънчев бряг

Достъпът на граждани, търговци, туристи и собственици на обекти, които влизат и излизат от курорта с превозни средства, е силно ограничен

12:04 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Омбудсманът против платения контролно-пропускателен режим в Слънчев бряг
Омбудсманът на Република България се е обърнал с предложение към Главния прокурор и препоръка към министъра на икономиката и енергетиката за установяване законосъобразността на въведения платен контролно-пропускателен режим в курортен комплекс "Слънчев бряг" и искане да бъде отменен, съобщиха от пресслужбата на националния омбудсман.

Омбудсманът е бил сезиран от председателката на Управителния съвет на Сдружение "Съюз на собствениците" - Слънчев бряг за режима в комплекса, въведен със заповед на изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева.

Оплакванията на жалбоподателя са, че достъпът на граждани, търговци, туристи и собственици на обекти, които влизат и излизат от курорта с превозни средства, е силно ограничен. Поставени са бариери на всички входно-изходни артерии и се издават ограничен брой пропуски срещу заплащане.

За да издаде съответната заповед, с която се въвежда платеният пропускателен режим на територията на курорта, Малина Стратиева се позовала на министерско постановление, което, с влизането в сила на Закона за туризма, е загубило значението си. Другите основания на заповедта - Законът за движение по пътищата и правилникът за прилагането му, също не съдържат разпоредби, които да подкрепят така въведения платен пропускателен режим за движението на МПС, се казва в искането на омбудсмана.

Според него не е налице законово основание за въведените със заповедта суми за електронните магнитни карти, с които се осъществява влизането и движението на МПС на територията на комплекса, както и таксуването на промени в тези карти.

В Закона за движение по пътищата е определено, че "път" е всяка земна площ, съоръжение или улица, предназначени за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Законът за устройство на територията определя "Слънчев бряг" като курортен комплекс, предназначен за обществено ползване, което предполага, че и пътищата следва да са отворени за ползване, независимо дали собствеността върху тях е частна.

От институцията на националния омбудсман напомнят, че през 2003 г. Върховна касационна прокуратура е определила за незаконосъобразно въвеждането на контролно-пропускателен режим на територията на курорта "Златни пясъци" от което и да е търговско дружество. Беше определено, че въвеждането на подобен режим е самоуправство по смисъла на чл. 323 от Наказателния кодекс.

Пропускателният режим бе въведен от 1 юни.

Към момента акциите на Слънчев бряг отбелязват спад от 0,7 на сто до 17,10 лв. за брой при прехвърлени 131 лота.

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още