IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хелиос металург инвестира до 10 млн. евро в нов леярен завод

Големият проблем при тази инвестиция ще бъдат не машините и парите, а специалистите, счита собственикът на дружеството

12:12 | 27.07.07 г.
Хелиос металург инвестира до 10 млн. евро в нов леярен завод

Инвестиция на стойност между 8 и 10 млн. евро ще направи до края на 2007 г. собственикът на металургичната компания Хелиос металург ООД Васил Василев. „Искам да започна да претопявам по 10 000 тона скрап на месец и да лея триметрови квадратни стоманени заготовки за основното ми производство, за да намаля себестойността на продукцията и да не бъда толкова зависим от внос“, мотивира инвестиционните си намерения Василев.

Начинът на финансиране на новата леярна ще бъде с банков кредит, който компанията ще изплати в рамките на 5 или 6 години. Предишният инвестиционен кредит на Хелиос металург ООД бе отпуснат от банките ОББ и ДСК за срок от 5 години и среден годишен лихвен процент от 7 на сто. С него компанията закупи от Турция сегашните линии за валцоване, с които се произвеждат по 6000 тона арматурно желязо на смяна. „Считам, че сега ще ни отпуснат заема при по-изгодни за нас условия, защото доказахме, че сме в състояние да управляваме добре финансовите си потоци и да връщаме навреме банковия заем“, прогнозира Василев. Неговите очаквания са за лихви до 5 на сто.

Идеята за построяване на малък леярен завод вече е възможно да се осъществи технически, защото големи производители на леярни от Русия, Индия и Турция започнаха да предлагат на пазара по-малки мощности, предназначени за регионални пазари като българския. Основната част от леярното оборудване на новия завод най-вероятно ще бъде поръчано в Русия и частично в Турция, заяви Василев. Той обаче още не определил мястото, където ще строи новото си предприятие. Идеалният вариант е да го разположим в близост до сегашния металургичен завод в Пловдив, но от съображения за сигурност на населението това е много малко вероятно да се случи, казва собственикът на Хелиос металург ООД. Според техническите експерти на компанията една леярна с капацитет на преработка 10 000 скрап тона месечно трябва да отстои минимум на един километър от населено място.

Големият ни проблем при тази инвестиция ще бъдат не машините и парите, а специалистите, счита Васил Василев. За една година от пускането в действие на първия частен металургичен завод, работните заплати са се увеличили с 40 на сто и сега надминават 1000 лева, казва Василев. В страната ни обаче няма специализирани училища за металурзи и сега се налага да обучаваме по-ниско квалифицираната част от персонала по “взаимоучителната метода” – шегува се пловдивският предприемач. Точно по тази причина той е насочил вниманието си към тези градове в страната, в които има изоставени леярни, защото разчита, че там може би ще открие специалисти за новото си предприятие. Дал съм си срок да го пусна в действие за 1,5 години, а дотогава ще продължа вноса на стоманени заготовки, заключи Василев.

В Хелиос металург ООД работят и по още три направления за снижаване на себестойността на българското арматурно желязо. Само преди месец и половина преминахме към двусменен режим на работа и увеличихме производството си с около 70 на сто, като вече считам, че 10 000 тона строителни метали са нещо постижимо за нас, казва Василев. Собствена разработка на компанията е и една нова технологична линия, която преработва по 10 тона отпадък от основното производство и го превръща в метални шини, чието приложение също е в строителната индустрия. Засега усъвършенстваме технологията, за да удвоим капацитета на новата ни линия, обяснява Василев. Третото направление, с което компания иска да снижи себестойността, е превръщането на строителното желязо в арматурна конфекция. Имаме 6 арматурни двора в цялата страна, които предоставят на клиентите готови арматури по техни проекти, обясни собственикът на Хелиос металург ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още