IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медът поскъпва двойно, пчелите застрашени от гибел

Тази година се очаква в България да бъдат произведени по-малко от 2 хил. тона мед спярмо 7-9 хил. тона за предходни години

14:12 | 08.08.07 г.
Медът поскъпва двойно, пчелите застрашени от гибел

Българските пчели са застрашени от масова гладна смърт през зимата, ако не бъдат захранени до 25 дни“, съобщи на пресконференция Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

Съюзът е изпратил писмо до Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП), в което предлага да бъдат отпуснати спешни компенсации от 20 лв. на пчелно семейство, предназначени за есенното подхранване на пчелите. Нуждата от финансово подпомагане е породена от климатичните аномалии, слабото нектароотделяне, ширещите се заболявания и ниския добив.

Субсидията може да бъде и под формата на захар, като за оцеляването на пчелите са нужни около 20 кг на пчелно семейство. Дружества от цялата страна са изпратили писма до съюза, в които настояват да се обяви бедствено положение и да се осигури незабавно подпомагане, което варира между 12 и 20 кг захар.

Средната възраст на пчеларите у нас е 60 – 65 години и те нямат нужните средства, с които да осигурят есенното захранване, каза Иванов.

Регистрираните в страната пчелни семейства са 754 хиляди, от които едва 3% са застраховани, а регистрираните като пчелари земеделски производители са 8 170, поясни Иванов.

"Ако не бъдат осигурени средства за компенсациите, единственият ни вариант е национална стачка вероятно в края на септември, на която можем да съберем в София 35 хиляди пчелари", заяви Иванов.

От 1 септември медът у нас поскъпва двойно, съобщи още той. По думите му килограм монофлорен мед на дребно ще струва 10 лв., полифлорен – 8 лв., а манов – 12 лв. На едро цените ще бъдат съответно 8, 6 и 10 лв. Сега крайните продажни цени са около 5 лв., а изкупните цени през последните години са между 1,50 лв. и 1,80 лв.

"Средното годишно производство на мед в България е между 7 и 9 хил. тона, от които обикновено 3 хил. т са експортно ориентирани, 2 хил. т са за вътрешна консумация, а останалото количество залежаваше поради ниските изкупни цени. Тези резерви обаче ще бъдат изчерпани до следващата година", добави Иванов.

По думите му обаче тази година се очаква в България да бъдат произведени по-малко от 2 хил. тона мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още